Egy rövid lakiteleki útszakasz tízszer annyi állami támogatást kap, mint a teljes független színházi szakma

Egy rövid lakiteleki útszakasz tízszer annyi állami támogatást kap, mint a teljes független színházi szakma

Csák János kulturális és innovációs miniszter (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Soha nem volt annyi pénz a magyar kultúrában, mint most – hallhattuk számtalanszor Csák János kulturális és innovációs minisztertől. Tárcájának idei támogatási listáját végigböngészve nem kételkedhetünk a kijelentés igazságában. A szándékában már annál inkább: a minisztérium bőkezű kifizetőhellyé vált, ahonnan a kormányközeli szervezetek, az egykori tanácsadók és bizalmasok tízmilliárdokat vihetnek haza.

A bugacpusztai Kurultájt szervező Magyar-Turán Alapítvány 2024-ben rekordösszegű támogatást, 700 millió forintot kap a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól – írta a K-Monitor a Központi Információs Közadat-nyilvántartás alapján. Látványos emelkedés: két év alatt megduplázódott az állami támogatás, az infláció vélhetően az ősmagyar szellemet sem hagyta érintetlenül. Ám a lista további tételeit elnézve (és különösen összeadva azokat) ez a 700 millió zsebpénznek tűnik csupán.

• Mi ez a rövid lakiteleki útszakasz?
• Mennyi jut a kormány szócsöveként működő reklám-, kommunikációs és rendezvényszervező cégcsoportnak?
• Mennyit érnek a bizalmi jellegű innovációs és tudományos szakterületet érintő tanácsok?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!