Elhagyná-e az országot Vámos Miklós? – itt a júniusi Budai Hang

Elhagyná-e az országot Vámos Miklós? – itt a júniusi Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét itt a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Legfrissebb számunkban, nyolc oldalon!

A magyar irodalom, mint a társadalom egésze, kettészakadt. Van az a csoport, amely kedves a kormányzatnak, és vannak a többiek. Akiket a hatalom becsül, azoknak fenntartják a hírnevét, akár élnek, akár meghaltak – mondta a Budai Hangnak Vámos Miklós. A tavasszal Óbuda-Békásmegyer díszpolgárává választott íróval sok más mellett a Duna közelségéről, a lezárt életműről és az emigráció lehetőségeiről beszélgettünk.

Tizenkét év után, július 14-én az utolsó évadát zárja a Kultúrbrigád csapata a Margit körúti Átriumban, amelynek üzemeltetésébe hét éve kezdtek bele. Az elmúlt időszakban a kormányzati megszorítások és a támogatások aránytalanságai ellehetetlenítették a független alkotócsoport munkáját, így végül kénytelenek voltak a bezárás mellett dönteni. Ősztől azonban új időszámítás kezdődik az Átrium életében: több független társulat együttműködésében üzemel az intézmény, amely a független színházi műhelyek számára befogadóhelyként szolgál majd. A Pintér Béla és Társulata, a Dumaszínház, a Delta Produkció, a Jurányit Házat is üzemeltető Füge Produkció és az Orlai Produkciós Iroda részvételével megvalósuló kollaboráció célja, hogy az Átrium elmúlt 12 évének színházi hagyományaihoz és szakmai sikereihez méltó színvonalas és sokszínű, a minőségre garanciát vállaló műsor álljon össze, igazodva a Margit-negyed lokális igényeihez és az épület adta lehetőségekhez.

A Hableány-katasztrófa után öt évvel újabb súlyos hajóbaleset történt. Motorcsónak ütközött szállodahajóval Verőcénél, május 18-án, a késői esti órákban. A kisgéphajóban nyolcan utaztak, csak egy ember élte túl a balesetet. A szállodahajó kapitánya nem állt meg segítséget nyújtani sőt, észre sem vette az ütközést. Bár azóta kiderült, hogy a motorcsónak vezetője számos szabályt megszegett, ahogy a 28 áldozatot követelő Hableány-katasztrófa után már több esetben, most újra felvetődött a kérdés, hogy kellően szigorúak-e a vízi közlekedésre vonatkozó szabályok, és milyen következményei lehetnek annak, hogy egyre több séta- és szállodahajó cirkál a Dunán. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy vajon jó-e nekünk, hogy ennyire népszerű lett a folyami hajózás?

Elindult a Fővárosi Lakásügynökség: a budapesti lakástulajdonosok az önkormányzat által vállalt lakbérgaranciát és bérbeadással járó feladatok átvállalását tarthatják vonzónak, a bérlők pedig a piacinál alacsonyabb árat értékelhetik az ajánlatban. A főváros márciusban útjára indított közhasznú lakáskezelő szervezete az Utcáról Lakásba! Egyesület és a szombathelyi önkormányzat tapasztalataira támaszkodik. Egyelőre ingatlankezelést ajánlanak az üresen álló lakások tulajdonosainak, később a jelenleg lakhatatlan vagy nem lakáscélú épületeket hasznosítanának lakhatási célra.

Igaz, hogy Mátyás királyt romantikus kapcsolat fűzte egy szép juhásznéhoz, aki a mai Hűvösvölgy környékén élhetett és róla kapta nevét a II. kerület egyik ikonikus vendéglője? Valóban az egykori OPNI, vagyis a hosszú évek óta üresen álló Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (korábban: Országos Ideg-és Elmegyógyintézet) lenne a főváros második legnagyobb középülete, a Parlamentnél csupán 17 négyzetméterrel kisebb tömbjével? Hogy nézett ki a telefonkészülék, amely rá volt kapcsolva a kivételezett pártfunkcionáriusokat összekötő K-vonalra? Miért éppen bükkfa díszíti a II. kerület címerét? És még megannyi kérdés, amelyre választ kapunk a városrész májusban megnyílt helytörténeti kiállításán. Már maga a helyszín is figyelemre méltó: az önkormányzat Mechwart liget fölé tornyosuló épülete alatt, az egykori óvóhely ad otthont a tárlatnak. Vigyázat: szigorúan nem háborús propaganda! 

Egy kiszivárgott törvényjavaslat szerint rendkívüli központosításra készül a kultúra területén a magyar kormány, az érintetteket, a kulturális szféra jelentős részét ezúttal is kihagyva az egyeztetésekből. A folyamatot aggódva figyelő Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kezdeményezésre elsőként a budapesti kulturális élet és a kultúrpolitika szereplői közösen állnak ki az állami centralizáció ellen – jelentette be a III. kerület. Béres András, Óbuda-Békásmegyer kultúráért felelős alpolgármesterének kezdeményezésére önkormányzati tisztségviselők, szakemberek, a kulturális élet és kultúrpolitika szereplői gyűltek össze, hogy egységesen tiltakozzanak az új kulturális kormányzati tervek ellen. A résztvevők közös nyilatkozatban álltak ki a kultúra szabadsága mellett.

A vérünkre szomjaznak! A klímaváltozás miatt Magyarország éghajlata egyre alkalmasabbá válik arra, hogy a korábban csak melegebb éghajlaton elterjedt csípőszúnyogok hosszú távon is megtelepedjenek és átteleljenek nálunk, így tartós populációik jönnek létre az országban. E szúnyogok számos egzotikus betegség kórokozóját képesek terjeszteni, és a hiedelmekkel ellentétben korántsem csupán természetes vizek partján találkozhatunk velük. Sőt, az eddig Magyarországon megtelepedett invazív csípőszúnyogok kifejezetten a nagyvárosi élethez alkalmazkodtak, így akárhol találkozhatunk velük, ahol a szaporodásukhoz szükséges minimális feltételek adottak.