Meghalt Donald Sutherland

Meghalt Donald Sutherland

Donald Sutherland 2013-ban (Fotó: Wikipedia, Festival TV Monte-Carlo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolcvannyolc éves korában meghalt a kanadai színészlegenda, Donald Sutherland. Az Emmy- és Golden Globe-díjas művész hosszú ideje betegséggel küzdött, de ennek ellenére nem adta fel, megjelenés előtt állt Made Up, But Still True című önéletrajza is. A kötet néhány hónap múlva jelenik majd meg.

Haláláról fia, a szintén színész Kiefer Sutherland a Twitter-oldalán emlékezett meg. Mint írta, személy szerint ő a filmtörténet egyik legfontosabb színészének tartja édesapját. Soha nem rettent vissza egy szereptől sem, legyen az bármennyire is jó, rossz vagy csúf – fogalmazott. Szerinte édesapja imádta, amit csinált, egyben azt csinálta, amit imádott, ennél többet pedig senki nem kívánhat. Kiefer Sutherland szerint édesapja egy jól leélt életet tudhat maga mögött.

Az 1935. július 17-én született Sutherland a megidézett A jó, a rossz és a csúfban ugyan nem szerepelt, de örök klasszikusokból az esetében így sincs hiány. Nehéz is mivel indokolni, hogy nem kapott életében legalább egy, de még inkább több színészi Oscar-díjat. Az elmaradást az Amerikai Filmakadémia valamennyire azért pótolta, amikor 2018-ban életműdíjat adományozott neki. Az Emmy-díjat az 1995-ös X polgártárs című sorozatért, a Golden Globe-ot pedig ugyanezért, illetve a 2002-es Háború a háborúról című filmért kapta. Akadtak persze még ezeknél is emlékezetesebb filmjei, például a M*A*S*H, amelyért rögtön az első Golden Globe-jelölését megkapta 1971-ben.

Rendkívüli, több mint kétszáz címet tartalmazó életművet tudhat maga mögött. A hatvanas évek elején kezdte a filmezést, az évtized második felében pedig meg is kapta élete egyik legfontosabb szerepét A piszkos tizenkettőben. Olyanokkal játszhatott itt már együtt, mint John Cassavetes, Telly Savalas vagy Charles Bronson. A filmet hamarosan olyanok követték a sorban, mint a Kelly hősei, a Klute, Az első nagy vonatrablás vagy A testrablók támadása. Az 1980-as Átlagemberekben Robert Redforddal, az 1991-es JFK – A nyitott dossziéban Oliver Stone rendezővel dolgozott együtt. Láthattuk részben magyar gyártású minisorozatban, A katedrálisban is, melyet a kétezres évek végén Magyarországon is forgattak.

Politikai kérdésekben is visszatérően megnyilvánult, tiltakozott például a vietnami háború ellen. Fia, Kiefer Sutherland is világszerte ismert színész, míg lánya, Racher Sutherland gyártásvezetőként tevékenykedik. Donald Sutherland a nyolcvanon túl is aktív maradt, a népszerű filmek továbbra sem maradtak el az életéből. Láthattuk többek közt a Förtelmes főnökökben, az Ad Astrában és Az éhezők viadala több részében is. (A 2018-as A kiválasztott – Befejező részben még igen, a legutóbbi Énekesmadarak és kígyók balladájában már nem.) Utolsó játékfilmje a 2023-as Miranda's Victim, de szerepet vállalt már az előkészület alatt álló Heart Landben is. Egy hónap múlva lett volna 89 éves.