Fekete, habos és büdös lé folyt a Tápió folyóba

Fekete, habos és büdös lé folyt a Tápió folyóba

A régi szennyvíztelep új szennyezéssel (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Ismeretlen tettesek szennyezik a Tápió vizét a nagykátai szennyvíztelepen keresztül. Ami azért is érdekes, mert egy kerítéssel körbezárt, portaszolgálattal védett telepről van szó. Nem tudni, hogy a víz mitől büdös, fekete és habos, ahogyan azt sem, hogy az anyag káros-e az élőlények szervezetére.

A nagykátai régi szennyvíztelepnél szárba szökkent a napraforgó. A szárba szóról nyugodtan levehetjük az ékezetet, mert a telep egyik tartálya ereszt, így az egészségre veszélyes lé kiszivárog a szotyiföldre, onnan meg a közeli csatornába. Természetvédelmi területen járunk. A helyi és környékbeli Facebook-csoportokat a Tápió folyóba ömlő fekete, bűzös, habzó vízről készített fényképek és videók lepték el május 7-én. A nagykátai Tegyünk Együtt Kátáért Egyesület (TEKE) tagjai ezek hatására a Pécel határából eredő Alsó-Tápió és az Isaszegtől érkező Felső-Tápió összefolyásához mentek, ahol a szennyvíztelep vize a folyóba ömlik. Mint lapunknak írták: „Megbizonyosodtunk róla, hogy a csatornarendszerbe olyan mérgező, veszélyes anyag jutott, ami megölte a szennyvizet tisztító baktériumokat.” 

A szervezet tagjai a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV) – őrzött és bekerített – nagykátai szennyvíztisztító telephelyénél tartálykocsikat vettek észre, amelyeket követve látták, hogy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő régi, használaton kívüli szennyvíztisztító telepre hordják a veszélyes anyagot tartalmazó szennyvizet.

• Mit mond a polgármester?
• Mit nem mond a Tiszamenti Regionális Vízművek?
• Kell nekünk a Tápió egyáltalán?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!