Publicus: a megkérdezettek többsége szerint igazat mondott Varga Judit az ominózus hangfelvételen

Publicus: a megkérdezettek többsége szerint igazat mondott Varga Judit az ominózus hangfelvételen

Magyar Péter Hajdúszoboszlón, 2024. május 6-án. (Fotó: Kiss Brigi))

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Pétert ismerők 58 százaléka ismeri annak a hangfelvételnek a tartalmát, amelyet a Tisza Párt vezetője még március végén hozott nyilvánosságra, és 75 százalékuk igaznak gondolja az abban elhangzó állításokat és vádakat – olvasható a Publicus Intézet Népszava számára készített kutatásából.

Az emlékezetes hangfelvételen Varga Judit egykori igazságügyi miniszter többek között arról beszélt, hogy Rogán Antal és emberei manipulálták a Schadl–Völner-ügy iratait, és kihúzatták a rájuk terhelőnek tartott részeket belőle. A megkérdezetteknek alig 14 százaléka véli úgy, hogy hamisak az elhangzott állítások, 11 százalékuk pedig nem válaszolt a kérdésre.

A kutatásból az is kiderül, hogy a párthovatartozás dönti el, mennyire hiteles a megkérdezettek számára a hangfelvétel tartalma. Hatalmas a kontraszt a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között. A kormánypárt híveinek alig negyede hiszi el a Varga Judit szavait, az ellenzéki érzelműek között viszont ugyanez az arány 92, a bizonytalanoknál pedig 79 százalék.

Igen eltérőek a vélemények azt illetően, hogy a felvételen szereplő vádak elég súlyosak-e ahhoz, hogy megrengessék az emberek bizalmát a kormányban. Az összes megkérdezett 48 százalék szerint igen, 46 százalék szerint pedig nem. Csaknem kétharmados többség gondolja azt, hogy a kormány, és a hozzá köthető üzleti érdekcsoportok maffiaszerűen működnek. Ebben a kérdésben is meghatározó a párthovatartozás: a kormánypártiak ötöde ért egyet az állítással, az ellenzéki pártok és a Tisza párt szavazóinak 94-95 százaléka, míg a bizonytalanok 66 százaléka.