Közös EP-listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd

Közös EP-listán indul a DK, az MSZP és a Párbeszéd

Dobrev Klára (DK), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Karácsony Gergely és Kálmán Olga (DK) a közös sajtótájékoztatón (Fotó: Magyar Hang/Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közösen indul az európai parlamenti választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd – ezt csütörtökön délben jelentették be. A listavezető Dobrev Klára lesz, Jávor Benedek pedig úgy tűnik, nem lesz a nevek között. Az együttműködés nemcsak mostanra szól, hanem 2026-ra is, akkor is együtt indulnak, még a miniszterelnök-jelöltjük is közös lesz.

A DK, az MSZP és Párbeszéd közös, stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötöttek, ez a megállapodás az Orbán-rendszer leváltásáról szól – jelentette be csütörtökön délben Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke. Szavai szerint a kormány erkölcsileg válságba sodorta az országot, „a pedofilbotrány rávilágított ennek a fideszes hatalomgyárának a mérhetetlen amoralitására”. Azt is mondta, hogy emellett ma nehézséget okoz a mindennapi élet is. 

Dobrev Klára szerint az ellenzéki oldal is szétforgácsolódottabb, mint bármikor máskor. Ez a széthúzás nehézzé teszi az országban meglévő és többségben lévő kiábrándultság politikai erővé formálódását. Ezért a három párt úgy döntött, hogy erre a válságra egy közös, baloldali, zöld választ adnak. Ennek első lépése a közös fővárosi lista, közös EP-lista és közös jelöltek, majd 2026-ra is így készülnek: közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és közös jelöltekkel.

Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája, csak ez erősíti fel a változást akaró emberek hangját. Világos alternatívát is kell adni, nem elég azt mondani, hogy nem akarják az Orbán-rezsimet, azt is el kell mondaniuk, hogy mit ajánlanak helyette. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is az összefogás fontosságáról beszélt, úgy fogalmazott, hogy „nincs 2026, 2024 nélkül”. – Most nyílt meg a valódi lehetőség az út arra, hogy Orbánt visszaszorítsuk és 2026-ban megverjük – mondta.

Az kiderült, hogy az EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, de a többi szereplő nevét nem árulták el. Csak annyit mondtak, hogy az első négy helyen DK-s politikus lesz, az ötödik MSZP-s – vélhetően Tüttő Kata –, a hatodik ismét DK-s, majd a hetedik a Párbeszéd jelöltje. Utóbbi párt Jávor Benedeket szerette volna indítani, most azonban Karácsony Gergely azt mondta, hogy újra kell gondolniuk a személyi kérdéseket és új döntést kell hozniuk. Amennyiben kijut több politikus is, akkor valószínűleg külön frakcióban, de szorosan együttműködve dolgoznak majd.

Lapunk kérdésére, miszerint ezt lehet-e úgy értelmezni, hogy a DK bedarálta a másik két pártot, azt hangsúlyozták, hogy a „stratégiai együttműködés nem a bedarálást jelenti”. Kunhalmi Ágnes szerint megnyitották a lehetőségét, hogy együtt több mandátumot szerezzenek, ezt pedig sikernek nevezte.