Dobrev, Donáth, Vona és Róna így is vitázna, Magyar Péter és a kutyapárt így nem

Dobrev, Donáth, Vona és Róna így is vitázna, Magyar Péter és a kutyapárt így nem

Tüntetők a MTVA Kunigunda útjai székházánál 2022. március 6-án. (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Hagyjuk már a nyavalygást a vitákról! Nem kibúvókat kell keresni és kifogásokat gyártani. Nem a hírhamisító „köztévé” vitájáról kell vitatkozni. Hanem el kell menni az összes vitára és állni kell a sarat. Bátran. Dobrev Klára így tesz”. Ezt írta Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke az állami tévén tervezett vitával, illetve Magyar Péter bejegyzésével kapcsolatban. Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel kedden küldte el tájékoztatását a résztvevő pártoknak az EP-választás listavezetői vitájához, amit jövő csütörtökön tartanak a Várkert Bazárban. Erre az állami média – a levelükben foglaltak szerint – úgy állította össze a négy témakört, hogy megnézte az Európai Parlament rendszeres közvélemény-kutatását, és kiválasztotta az európaiak számára legfontosabb témákat. Csakhogy kiderült, az Eurobarometer eredményei nem ugyanazok, mint amit az állami média állít.

Erre válaszul Facebook-bejegyzésében Magyar Péter arra szólította fel a „köz”média vezetőjét, hogy „fejezze be a hazudozást, a hírhamisítást, az uszítást (...) és haladéktalanul kezdjen egyeztetést a pártok képviselőivel egy valódi politikai vita feltételeiről”. A Tisza Párt listavezetője azt írta, „Természetesen azokkal a feltételekkel, amiket Papp „Hírhamisító” Dániel és Rogán Antal diktálnak, nem lehet vitát tartani. Az nem vita, hogy a hatalmas tömegbázissal rendelkező és a nulla százalékos pártok vezetőit egyszerre hívják meg és mindenki kap összesen 7 (!) percet, hogy elmondjon egy monológot és aztán 1 percet kap, hogy reagáljon a másik 10 résztvevő által elmondottakra”. Egyúttal arra kérte a meghívott pártok képviselőit , hogy csatlakozzanak a Tisza Párt felhívásához. „Azon pártok, amelyek nem emelik fel a hangjukat a Propaganda Minisztérium és a „köz”média feltételei és hazugságai ellen, mind részesei a Fidesz hazugsággyárának” – fogalmazott.

Molnár Csaba a reagálásában azt írta: arra hivatkozva nem menni az RTL, az ATV és a Blikk vitájára, hogy a „köztévén” nem demokratikusak a szabályok, egyszerűen nevetséges. Ez az emberek lenézése – fogalmazott. Reagált a felvetésre Donáth Anna is, ő azt írta, hogy bár a köztévé mind a 11 listát állító pártot egyszerre hívja a stúdióba, és a vita témáit is igyekeznek korlátozni a kormánypárt számára kedvezően, illetve „méltatlan és manipulatív módon védik Deutsch Tamást és az állampártot attól, hogy a köztévén érdemi kormánykritika jelenjen meg”, mégiscsak túlzás, hogy aki nem kizárólag úgy, arról és akkor hajlandó vitázni, ahogy Magyar Péter akarja, arról kijelenti, hogy a rendszer része. Jelezte, hogy ott lesz a „köztévés” vitán, hogy elmondja a fideszes választóknak: egyedül Orbán Viktornak köszönhető, hogy nem érkeznek az uniós pénzek Magyarországra. Annak, hogy képtelenek abbahagyni a lopást. Annak, hogy nem hajlandóak csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

Róna Péter, a Jobbik listavezetője a Magyar Hangnak úgy fogalmazott: „Minden vitán örömmel veszek részt! Minden jelöltnek, így Magyar Péternek is ezt kellene tennie, és valószínűleg a választói is ezt várják el tőle, hogy megismerhessék azokat a konkrét programpontokat, elképzeléseket, melyek mentén Magyar politikai közössége képviselni kívánja majd érdekeiket az Európai Parlamentben”. Szerinte furcsa módon Deutsch Tamás, a Fidesz listavezetője és Magyar Péter valamilyen okból kifolyólag látványosan kerülik a nyilvános vitákon való részvételt, ami több kérdést is felvet. Az érvek ütköztetésére ugyanis minden körülmények között szükség van – tette hozzá. Vona Gábor pártja, a Második Reformkor Párt a közösségi oldalon jelezte: „a vitán részt fogunk venni annak ellenére, hogy sajnálattal látjuk, hogy a korrekt feltételek sem a tartalmi, sem az időbeli kereteket tekintve nem biztosítottak”.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője, Le Marietta azt írta a Facebook-oldalán: „jobb, ha az állítólagos viccpárt MKKP mégsem vesz részt ebben a bohózatban”. Jelezték ugyanakkor, hogy május 30-án a „köztévé” adásával egy időben, véletlenül épp a Várkert bazár előtt készülnek mikrofonokkal és pódiumokkal, ahol bárki elmondhatja, hogy mit gondol az Európai Unió jövőjéről. Természetesen csak nyolc perces időkeretben, bullshit nélkül – írta. 
Délután pedig Magyar Péter jelezte: a Várkert Bazár elé jelentettek be tüntetést a vita idejére. „Oda várjuk a magyar emberek tízezreit, és ott fogjuk élőben követni ezt az úgynevezett vitát. Ott találkozunk vezérigazgató úr, már ha el mer jönni!”