Iványi Gábor: „Jó lenne, ha nem ilyen méltatlanul érne véget ez a történet”

Iványi Gábor: „Jó lenne, ha nem ilyen méltatlanul érne véget ez a történet”

Iványi Gábor a Dankó utcába szervezett adománygyűjtő akción 2024. augusztus elsején. (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Iványi Gábor mellett álltak ki csütörtök este a Dankó utcában mindazok, akik megjelentek a Sebestyén József – aki a Facebookon több ezres követőbázissal rendelkező oldalt működtet Marika Néni néven – által szervezett adománygyűjtő akción.

Sebestyén beszédében elmondta, azért szervezte az adománygyűjtő akciót, mert amikor beszélt Iványi Gáborral, kiderült, hogy most a baj sokkal nagyobb, mint korábban barmikor. A „gyermekvédő” kormány semmit nem segít, hogy az áldatlan állapotnak vége legyen, óvodák, iskolák fognak megszűnni, ahol szerencsétlen sorsú gyerekeken segítenek, akikről senki más nem gondoskodik. – Ha csak a négy fal között elégedetlenkedünk, semmi nem fog változni. A Fidesz nevű bűnszervezet olyan pusztítást végzett az országban, aminek generációk látják majd kárát. Isten nevére hivatkozva követnek el olyan istentelenségeket, ami talán példa nélkül való a mai, modern világban – fogalmazott.

Mint megírtuk, néhány hete az adóhatóság elkezdte inkasszálni az Iványi Gáborhoz köthető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. A MET a kialakult helyzet miatt ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul: Strasbourgban egyszer már jogsértőnek találták, hogy az Orbán-kormány elvette a MET egyházi státuszát. Iványi Gáborék egyházát 2011-ben fosztották meg státuszuktól, így elestek az azzal járó támogatásoktól, ami komoly anyagi problémákhoz vezetett. És ugyan 2021-ben visszakapták azt a technikai számot, amellyel legalább újra fogadni tudják az egyszázalékos felajánlásokat, így is nehéz helyzetben vannak. Az adóhatóság mostani fellépése óta több mint 83 millió forint támogatás gyűlt össze adományokból.

Sebestyén most meghívta a két legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét, Dobrev Klárát és Magyar Pétert is: elmondása szerint Dobrev Klára nem jelzett vissza, a Tisza Pártból viszont jelen volt a rendezvényen Tarr Zoltán, aki adományt is vitt, és a rendezvény után hosszasan beszélgetett Iványi Gáborral. Tarr Zoltán lapunknak elmondta: „úgy jöttem ide, mint református hátterű ember. Vannak ugyan olyan dolgok a MET, az Oltalom környékén, amik kifogásolhatók és amivel nem értek egyet: ilyenek például a be nem fizetett köztartozások, vagy az, hogy embereket úgy foglalkoztattak, hogy a jogállásuk nem volt tisztázott. Mégis sok más, meg nem nevezett reformátussal együtt úgy gondolom, elfogadhatatlan egy olyan közösséget bántani, személyes ellentétek miatt meghurcolni, amely segíti az elesetteket. Ezért jöttem el, mert azt gondoltam, ez a kiállás a minimum. Aki ebben az országban másokért tesz, azt inkább támogatni kellene.”

Jelen volt és felszólalt Hadházy Ákos független képviselő is, aki elmondta: ha ezt meg lehet tenni a legelesettebb gyerekekkel, amit Iványi Gábor egyházával csináltak, akkor onnantól kezdve ebben az országban mindent meg lehet tenni. Szomorúnak nevezte, hogy tömegek nem fogták fel, mindezt meg lehetett volna állítani, ha elegendően összegyűlnek és felemelik a szavukat, kiállnak ezzel az igazságtalansággal szemben. Úgy vélte, előbb-utóbb biztos rájön az ország arra, hogy összefogással, kiállással meg lehetne állítani a hatalom túlkapásait, és reméli, hogy nem lesz késő.

Iványi Gábor elmondta, már hónapok óta az adományokból tartják fenn az intézményeket, sokszor van, hogy nem tudnak fizetéseket adni, így megérti, hogy munkatársaik közül többen felmondanak. Az abaújkéri hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskola esetében felszólítást kaptak, hogy 5 napon belül ürítsek ki az épületet, mert a Belügyminisztérium más célra kívánja azt a jövőben hasznosítani. – Ebben a sokszor szinte elviselhetetlen helyzetben azonban vannak felemelő pillanatok, például az olyan rendezvények, mint a mai – jelentette ki. „Ha ez a történet kényszerűen véget is ér, azt a 30 évet, azt a milliónyi kiosztott ebédet, a sok száz érettségit, szakmunkás-bizonyítványt, diplomát, amit az intézményeinkben adhattunk, senki nem veheti már el. Ahogy azt sem, amit az idős-és hajléktalanellátásban másokért tehettek.”

– Azért jó lenne, ha nem ilyen méltatlanul érne véget ez a történet – mondta végezetül Iványi. Megköszönte az idősek, hajléktalanok, gyerekek nevében a beérkezett tárgyi és pénzbeli adományokat. Azt mondta, ha kapnának annyi adományt, amennyivel szeptemberig fenn tudnák tartani az intézményeket, akkor lenne esély a túlélésre, mert akkoriban az inkasszó egy jelentős része lejár. Lapunk kérdésére elmondta, jelenleg a budapesti és vidéki oktatási intézmények további működése kérdéses, de ha határozott és egyértelmű közfelháborodás kísérné az ellenük folyó hadjáratot, visszavonulásra lehetne kényszeríteni a hatalmat.

A rendezvényen felszólalt meg a Momentum egyik politikusa is, aki elmondta, 500 ezer forintot adományoztak Iványi Gáboréknak a további működésre. Az eseményen jelen volt még Jámbor András és Tordai Bence is.