Kétórás figyelmeztető sztrájk lesz a Volánbusznál kedden délután

Kétórás figyelmeztető sztrájk lesz a Volánbusznál kedden délután

Volánbuszok. Fotó: Volánbusz / Facebook

Képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tart kedd délután, 14 és 16 óra között a Volánbusz második legnagyobb szakszervezete, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) – írja a Népszava. 

Az október 25-re, keddre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk az összes megyére és Budapestre is kiterjed, az előzetes tervek szerint összesen 2630 járatot érint. A Volánbusz a honlapján közölte, hogy mely járatokat érinti az október 25-i figyelmeztető sztrájk.

Különösen nagy hatású lehet a sztrájk Somogy és Pest megyében. Utóbbiban többek között erősen megritkítva járnak majd a Volánbuszok Budakeszi, Solymár, Nagykovácsi, Budaörs, Pécel és Budapest között 14 és 16 óra között, míg Kaposváron 30 járat is érintett lehet. 

– A hatályos jogszabályok előírják, hogy mindenütt biztosítani kell az elégséges szolgáltatást, ami a járatok 66 százalékát fedi le – mondta Dobi István, a SZAKSZ elnöke, aki ezzel együtt is úgy gondolja, hogy az akció hatásos érv lehet a bértárgyalásokon.

A szakszervezet az idei 10 százalékos bérfejlesztés mellé további 10 százalékos alapbéremelést szeretnének, a jövőre ígért 5 százalék helyett 20 százalékot. Ez a 40 százalék a jelenlegi inflációs ütem mellett éppen csak elegendő lenne a reálkeresetek vásárlóértékének megőrzéséhez –  mondta Dobi István, a SZAKSZ elnöke. Ezenfelül többek között egységes bérrendszert és üzemanyag-elszámolást szeretnének, valamint kérik a hajnalos buszvezetők bejárási költségtérítésének emelését. (A buszvezetők saját kocsival mennek el a garázsokba felvenni a buszokat. Erre most kilométerenként 40 forintot kapnak.) A követelések között szerepel egy valós érdekegyeztető fórum felállítása is.