Leszavazták a szülők, nem kerül egyházi fenntartásba a zuglói Jókai Mór Általános Iskola

Leszavazták a szülők, nem kerül egyházi fenntartásba a zuglói Jókai Mór Általános Iskola

Diákok a zuglói Jókai Mór Általános Iskola udvarán (Fotó: az iskola Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem szavazták meg a zuglói Jókai Mór Általános Iskolába járó gyermekek szülei, hogy következő tanévtől a katolikus egyház fenntartásába kerüljön Zugló egyik legjobb általános iskolája.

A Magyar Katolikus Egyház 2024 feburárjában jelezte, hogy átvenné a zuglói Jókai Mór Általános Iskola fenntartását, így az a jövő tanévtől megszűnne körzetes iskolának lenni. Azt az egyházak döntik el, hogy mely iskolák fenntartására nyújtanak be igényt, ezt követően viszont az iskolába járó gyermekek szüleinek többségét kell meggyőzniük: több mint 50 százalékuknak kell támogatnia a fenntartóváltást, enélkül az egyházak a köznevelési törvény rendelkezései szerint nem vehetnek át iskolát. Az egyház indoklása szerint más okok mellett a tanulmányi színvonal miatt is szemelték ki a Jókait. 

A szavazás eredménye szerdán született meg, a voksokat kedden és szerdán adhatták le a szülők. Összesen 471 tanulója van az iskolának, vagyis ennyi szavazata volt a szülőknek. Akinek több gyermeke jár az iskolába, minden gyermeke után jogosult volt egy szavazatra. Összesen 298 szavazat érkezett, ami 63,3 százalékos részvételt jelent. Az összes szülő 25,9 százaléka támogató, 36,9 százaléka nem támogató szavazat volt, ketten pedig érvénytelenül szavaztak.

Bár az egyházi intézményfenntartó csak felmenő rendszerben vezetett volna be olyan szabályokat, mint a heti két kötelező hittanóra és az etikaóra megszüntetése, így is sok szülőnek ellenérzései voltak a Magyar Hang értesülései szerint. Annak ellenére, hogy az egyházi fenntartás előnyei – például a közoktatásnál nagyobb rugalmasság, szabadabb tankönyvválasztás és bürokráciamentesebb üzemeltetés – még olyan szülőket is elgondolkodtattak, akik végül nemmel voksoltak. 

Véleménynyilvánítási céllal a tantestület és a diákönkormányzat is megtartotta ugyanezt a szavazást. A tantestület 88 százaléka támogatta volna az egyházi fenntartásba vételt, a diákönkormányzatban a szavazásra jogosultak 55,6 százaléka viszont elutasította azt.