Tanév-nemnyitó a Madách Gimnáziumnál

Tanév-nemnyitó a Madách Gimnáziumnál

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn, fél nyolc előtt pár perccel már sok, az iskola pólóit viselő diák állt a Madách Imre Gimnázium Barcsay utcai épülete előtt. A diákok azután hirdettek tüntetést, hogy augusztus 28-án a Belügyminisztérium azonnali hatállyal fölmentette tisztségéből a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, mert korábban bejelentette, hogy az iskolában nem fogják elvenni a tanárok a diákok mobiltelefonjait.

A Telex beszámolója szerint a „tanév-nemnyitó” eseményen fél nyolc után nem sokkal köszöntötték az iskola korábbi diákjai a demonstrálókat. Elmondták, hogy a tüntetés alapvetően a felmentett igazgató, Mészáros Csaba iránti szolidaritásból jött létre, de egyfajta kiállás a gimnázium többi tanára mellett is. A diákok mondatai után Vizi Dávid színművész Ady Endre Ifjú szívekben című versét szavalta.

Kálid Artúr színész Mészáros Csaba, a felmentett igazgató által még 2016-ban, az iskola fennállásának 135. évfordulójára írt szövegből idézett. Ezek után a gimnázium tanárai léptek közelebb az utcafronton felállított színpadhoz. A tantestület hatalmas tapsot kapott a tüntetőktől. „Talán soha nem kezdtünk tanévet ilyen nehéz helyzetben. Ennek ellenére a tanévet szeptember másodikán megkezdjük” – mondta az egyik tanár a színpadon. „Itt állok, és mást nem tehetek” – skandálták a tanulók. A performansz után az egyik szervező felszólította a jelenlegi diákokat és a tanárokat, illetve a 2024-ben elballagott diákokat, hogy menjenek be a valós tanévnyitóra a gimnázium épületébe. A demonstráció ezzel még nem ért véget: miközben a diákok hömpölyögtek be az iskola épületébe, Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét olvasták fel.

Emlékeztetőül: augusztus elején jelent meg az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról szóló rendelet, amely szerint az új tanév kezdetétől korlátozni kell a mobiltelefonok használatát egyes oktatási intézményekben. A jogszabály nemcsak az 1-8. évfolyamos általános iskolásokat, de a gimnazistákat és a szakgimnáziumokban tanulókat is érinti. A minisztérium épp azzal indokolta az igazgató felmentését, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.”

Csakhogy ez az állítás így fals. A rendelet ugyanis lehetőséget ad arra, hogy egy iskolában tanulási céllal továbbra is lehessen használni az okoseszközöket, és erre hivatkozott a Madách utóbb felmentett igazgatója is. A felmentés után maga az igazgató és a Belügyminisztérium, illetve Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár is megszólalt. Mészáros szerint Maruzsa tudott a döntéséről, csak a médiafelhajtás miatt mentették föl. A minisztérium ezt tagadja, arra viszont senki nem ad választ, hogy ha az iskola igazgatója a rendeletben foglaltakra hivatkozva döntött így, akkor pontosan mi a jogalapja a leváltásának. 

 

Címkék: tanév, mobil, Madách