„Ez a kirúgás üzenet az összes iskolának és diáknak” – a Madách igazgatójáért tüntettek

„Ez a kirúgás üzenet az összes iskolának és diáknak” – a Madách igazgatójáért tüntettek

Tüntetés a budapesti Madách Imre Gimnázium épülete előtt 2024. augusztus 28-án (Fotó: Magyar Hang/Dévényi István)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Spontán tüntetést szerveztek szerda estére a budapesti Madách Imre Gimnázium kirúgott igazgatójáért az iskola elé.

Az este hét órára meghirdetett demonstráció előzménye, hogy a Belügyminisztérium augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát, mondván, hogy nem tartja be a mobiltelefonok és digitális eszközök tiltásáról szóló jogszabályt. Ráadásul, mint arról azóta mi is beszámoltunk, a BM által hivatkozott rendelet lehetővé tesz, hogy eltérjenek annak általános alkalmazásától.

Tudósítónk a helysznről 7 óra előtt azt jelentette, hogy már mintegy 400-500-an voltak az épület előtt. Többen táblákkal érkeztek. Az iskola ajtajára is kragasztottak egy feliratot: „Hagyj Mészinek egy üzenetet a Madách falán!”

Elsőként egy diáklány beszélt arról, hogy a digitális oktatás a gimnázium programjának része, és eddig egy olyan intézménybe járhattak, ahol szabad volt az oktatás. Kijelentette, hogy kiállnak az igazgatóért, amit vastaps fogadott – közölte tudósítónk, aki arról is beszámolt, hogy ekkorra megtelt az utca. Majd két volt diák beszélt, felolvasták a verseiket is, amiket annak idején a gimnáziumi éveik alatt szereztek és a telefonjukba írtak be. A végén köszönetet mondtak Mészárosnak, hogy mindig kiállt a szabad gondolkodás mellett. Ez az az érték, amit a Madách ad – mondták, amit újabb vastaps követett. Egy szülő beszélt ezt követően, aki Bencsik Andrást idézte azzal, hogy a szolgalelkű lakájoktól semmi jóra nem lehet számítani.

A hatalom folyamatosan vicsorog, ez a rezsim nem tűri az ép eszű, józan gondolkodást, árgus szemekkel figyelik, ki nem felel meg, mikor penderíthetik ki a renitenseket. Mészáros Csaba csak ebben a rendszerben renitens, minden normális orszgaban elismernék. Beszédes, hogy eltávolítása hírére, a volt és jelenlegi diákok, szülök gyorsan megszerveztek ezt a gyűlést. Felmérhetetlen károkat okoz a döntés az itt tanuló gyerekek lelkében. Ez a helyzet nem a Madách magánügye. Ne hagyjuk, hogy elvegyék a józan eszünket – mondta. Itt most minden tanár, igazgató, aki nem áll be a sorba, kapott egy tockost, ne hagyjuk – tette hozzá.

A tömegben van az erő, ezért szeptember 2-án, hétfőn mindenkit várnak a BM előtt. Nem csak madáchosokat, hanem mindenkit, akinek fontos az oktatás ügye – mondta, mire a tömeg skandálni kezdte, hogy „Nem hagyjuk!”

Egy jelenlegi madáchos diák következett, aki elmondta, hogy felháborodott a döntesen, mert egy nagyon jó, felkészült igazgató Mészáros. Eddig ingyenesen osztogattak laptopokat, akkor most hogy gondolják, hogy most elvárjak, hogy ne használjanak digitális eszközöket. A covid idején is mindenki online tanult. A dolgozatok egy részét is telefonon írták – tette hozzá. Reméli, hogy el tudják érni, hogy ismit Mészáros legyen az igazgató. Mészi, Mészi, skandálta erre a tömeg.

Egy volt madáchos diák azt mondta, Mészáros Csaba lassan 25 éve, szívvel-lélekkel vezeti az iskolát, azóta rengetegen érzik, milyen az igazi madáchos lelkület. Itt nem csak tananyag van, értő, érző, gondolkodó emberek – mondta. Arról is beszélt, hogy a diákok mindig kiálltak a tanáraikért, és most is így lesz. Hozzátette: egyre nagyobb volt az elmúlt időszakban az ellenszél, de eddig a diákok védett környezetben érezték magukat. Nyugaton már felismerték, mind jobban beépítik a digitális eszközöket, erre itt betiltják. A diákok többségének munkájának, életének biztosan része lesz a mobil. A Madách tavaly a 9. legjobb gimnázium volt, ebből is látszik, eddig sem volt hátrányukra a telefon. Nem csak róluk szól a kirúgás, velük akarnak példát statuálni, ez egy üzenet az ország összes igazgatójának, diákjának. Olyan mint annak idején a kölcseys tanárok kirúgása – mondta.

Fél nyolcra majdnem a körútig megtelt az utca – jelentette közben tudósítónk.

Egy madáchos szülő arról beszélt, hogy egyetlen oktatási intézmény diákjai sem számítanak a hatalomnak. Nem számít, mi mit érzünk. Az őszinteség, tisztesség sem számít, semmi és senki. Ha számítana, akkor nem hoznának ilyen ártalmas és megalázó döntéseket. Aug 28-án hogy lehet kirúgni egy igazgatót egy szept 1-jén életbe lépő rendelet miatt? Mészáros Csaba, az iskola, a diákok nem ezt érdemlik. A Madách mindig a szabad gondolkodás fellegvára volt, ne engedjétek, hogy ezt az intézményt is beszántsa a hatalom – kérte. Mire skandálni kezdték, hogy „Nem hagyjuk!”

A végén megköszönték a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak a hangtechnikát, majd azt kérték, hogy a jelenlévők írjanak üzenetet „Mészinek” a gimnázium ajtajára, cetlikre.