Szijjártó Péter: Hivatalos tájékoztatást vár a kormány Brüsszeltől gázfelhasználás csökkentéséről

Szijjártó Péter: Hivatalos tájékoztatást vár a kormány Brüsszeltől gázfelhasználás csökkentéséről

Szijjártó Péter interjút ad a Fox News-nak (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az írásos javaslatot várja egyelőre a kormány Brüsszeltől annak kapcsán, hogy egy friss javaslatuk szerint 15 százalékkal kellene csökkenteni a gázfelhasználást Európában. Szijjártó Péter erről a Fox News-nak adott interjújában beszélt.

Szerdán délután mutatott be egy új javaslatcsomagot az Európai Bizottság, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában. A testület szerint az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot, és a javaslatcsomaggal ez a kockázat csökkenthető. A bizottsági terv értelmében az uniós tagállamoknak szeptember végéig naprakésszé kell tenniük nemzeti vészhelyzeti terveiket és be kell mutatniuk hogyan kívánják teljesíteni a 15 százalékos csökkentési célt. Erről kéthavonta jelentést is kell tenniük. Hangsúlyozták egyúttal, hogy mivel néhány tagállam erősebben függ az orosz gáztól, fontos, hogy a tagországok szolidáris alapon szükség esetén kisegítsék egymást, azonban a „szolidáris gázellátást” igénylő tagállamoknak be kell mutatniuk, hogy milyen intézkedéseket hoztak a kereslet belföldi csökkentésére.

Szijjártó Pétert a Fox News kérdezte arról, hogy a magyar kormány mit szól a javaslathoz. A külügyminiszter azt mondta, hogy egyelőre csak szóban hallottak az elképzelésekről. Márpedig ez egy rendkívül jelentős és komoly ügy, így amíg nem kapták meg az írásos javaslatot, nem is tudja kommentálni.

A magyar politikus hangsúlyozta azt is, hogy mi Ukrajnával szomszédos ország vagyunk, ezért különösen érdekeltek vagyunk a békében. – A nemzetközi közösségnek arra kell koncentrálnia, hogy kieszközöljön egy azonnali tűzszünetet és megkezdődjenek a béketárgyalások amint lehet – fogalmazott. Ám szerinte most úgy tűnik, hogy ez a háború sokáig fog tartani.

Kérdezték tőle azt is, hogy mi az álláspontja a magyar kormánynak arról, hogy a konfliktus esetleg befejeződhetne, ha Oroszország „megtarthatná” az elfoglalt ukrán területeket. Szijjártó Péter ennek kapcsán azt emelte ki, hogy olyan ország vagyunk, amely tiszteli a területi integritást és a szuverenitást.