Kihátrálhat a Fidesz a vitatott GVH-s módosításból

Kihátrálhat a Fidesz a vitatott GVH-s módosításból

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Compliance Akadémia elnöke előadást tart az akadémia budapesti rendezvényén a hivatal rendezvénytermében 2024. február 15-én. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Bréking! Visszakozik a Fidesz a GVH jogkörbővítésétől! Információink szerint a Fidesz visszavonulót fúj, és mégsem szavazzák meg a Gazdasági Versenyhivatal jogkörének kiterjesztéséről szóló, salátatörvénybe rejtett kormányjavaslatot. Hajrá, csak így tovább! – erről írt Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője közösségi oldalán szerdán. Hozzátette: ők, szocialisták éppen erre nyújtottak be módosító javaslatot. Mint korábban beszámoltunk róla, a tervezet szerint a hivatal versenyfelügyeleti eljárás keretében megállapíthatta volna, hogy melyek az „Alapvető Jelentőségű Vállalkozások”, vagyis AJV-k, és ezek működésébe bele is szólhatott volna, akár még ügymenetükbe, vagyonkezelésükbe is.

Később a Válasz Online is erről írt Facebook-oldalán jelezve, hogy a Fidesz visszatáncolt értesüléseik szerint. – A Törvényalkotási Bizottság csütörtökön tárgyalja ezeket a jogszabályokat, és a kormánypárti képviselők szerdán körbeküldték a módosító javaslataikat, amelyek alapján a legvitatottabb paragrafusok mind kikerülnének a törvényből. Eleve nem vezetnék be az „alapvető jelentőségű vállalkozás” minősítést, nem kötelezhetné a GVH ezek tulajdonosait eladásra, és egy sor más, a cégek számára fenyegető újdonság bevezetésétől eltekintenének. A módosítást egyébként az MSZP is kezdeményezte, de aligha miattuk visszakozott a Fidesz. Inkább számíthatott a nemzetközi nyomás: amerikai, német és francia ellenállás is volt többek között – írták.

Címkék: GVH