Európa-ünnep kínai elnökkel

Európa-ünnep kínai elnökkel

Kínai és magyar zászlókkal fellobogózott Erzsébet-híd május nyolcadikán. A kínai elnökre várva

Fotó: Fotó: Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kinek mit intézett a kormánya: az Unió többi 26 tagállamában május kilencedikén az Európa-napot ünneplik (mely az európai béke és egység emléknapja), nekünk erre a jeles napra a kínai elnök jutott. Nyilván véletlenül időzítették pont erre a napra a látogatást (Szerbiában, szintén véletlenül, arra a dátumra esett a vizit, amikor a NATO-bombázások 25. évfordulójára emlékeztek), így nyugodtan nosztalgiázhatunk a vörös lobogókkal telepakolt fővárosi hidakon, színtiszta április negyedikei hangulatban.

Illiberális országnak illiberális ünnepek járnak: emlékezzünk csak augusztus huszadikára, a keresztény magyar állam megalapításának ünnepére, amit tavaly sikerült kipcsak és arab (lásd még: muzulmán) testvérekkel ünnepelni.

Hszi Csin-ping elnök és népes, négyszáz főt is meghaladó delegációja három napra megszállja Budát , részvétünk azoknak, akik a vár és a Hilton szálló környékén laknak. De hogy a pestiek se unatkozzanak, nekik jutott egy antiszemita, holokauszttagadó iráni exelnök, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadást a közös értékeinkről. Mahmud Ahmadinezsád előadásának címe ugyanis pontosan ez: „Közös értékek a globális környezetben."

Bizonyos értelemben mi is részesültünk az őrületből: pár hete megkeresés érkezett egy PR-ügynökségtől, hogy némi készpénz fejében köszöntenénk-e címlapon a május nyolcadikán hazánkba érkező kínai propaganda-minisztert (mint fentebb is olvashatták, a kínai elnök nem jött egyedül.) Mi egyrészt udvariasan megírtuk, hogy hetilapunk címlapján nincs reklámfelület, másrészt finoman érdeklődtünk a részletekről, de addigra az ügynökségnél rájöhettek, hogy összekeverték lapunkat valamelyik propaganda-kiadvánnyal, és eltűntek, mint a kámfor.


Akinek nem elég a totális abszurdból, az olvassa el a Magyar Nemzetnek nevezett újság újdonsült szerzőjének, Hszi Csin-pingnek a jegyzetét a szerdai pártlapban. Ebből kiderül, hogy „Kína és Magyarország hasonló nézeteket és egymáshoz közel álló álláspontot képvisel a nemzetközi és regionális kérdésekben”, és van közös célunk is: „új csúcspontokat kell elérnünk a gyakorlati együttműködésben.”

Júniustól egyébként heti 19 közvetlen járat köti össze Budapestet és Kínát. A hét célállomásnak köszönhetően többek között olyan turistamágnes városokat látogathatunk meg a távolkeleti országban átszállás nélkül, mint Kuangcsou, Ningpó, Csungking és Hszian.

Micsoda meglepetés: az Amerikai Egyesült Államokba ezen a nyáron egyetlen közvetlen járat sem lesz Budapestről.