Ne nevessünk a „szkítákon”!

Ne nevessünk a „szkítákon”!

Házkutatás a Szkíta Magyarország megalakítását tervező csoportnál (Fotó: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szörnyülködjünk vagy kacagjunk? Elsőre nehéz eldönteni az alábbi történetről. Lecsaptak a hatóságok a múlt héten egy magát szkítának nevező csoportosulásra, amely nem csinált titkot abból, hogy meg akarja dönteni a jelenlegi magyar politikai rendszert, államberendezkedést. A készenléti rendőrök fegyvereket foglaltak le a jelenlegi és volt kormánytagok letartóztatására is készülő, éltes társaságnál.

Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekménnyel (lásd még: puccs) nem ildomos viccelődni, mégis érzékeljük a hír mögött megbúvó paródiát, mint a főispáni értekezlet vagy a vármegyebérlet kifejezések hallatán. A felszámolt csapatnak semmi esélye nem volt terve valóra váltására, nem állt mögöttük tömeg, a szkíták egyesülete is sietve elhatárolódott tőlük. Ám a magyar közélet, nyilvánosság bugyraiban megmártózva nem lehet nem észrevenni, milyen viharosan terjednek olyan obskúrus, a józan észnek ellentmondó, mindenfajta tudást és erkölcsi megfontolást relativizáló nézetfoszlányok, amelyek szélsőséges esetben durva cselekvésre ösztönözhetik az efféle táplálékra fogékony honfitársainkat.

Ahogy a hang sebesebben terjed a vízben, úgy gyorsította fel a vírustagadó, összeesküvés-elméletekből világképet ácsoló vagy az őstörténetünkből ócska politikai terméket fabrikáló torz gondolatkísérletek áramlását a közösségi média. Egy rossz mentális állapotban lévő társadalom különösen kiszolgáltatott az ilyen hamisságnak.

Ráadásul a magyar politika egyes, (szélső)jobboldali, úgynevezett nemzeti radikális, kormányon vagy ellenzékben lévő pártjaihoz olyan Nyugat-ellenes szubkultúrák kötődnek, amelyektől nem áll távol az ellenfélként azonosított csoportok, személyek elleni gyűlöletkeltés. (A szélsőbaloldali, úgynevezett antifa-erőszakra sincs mentség, ám az hazánkban importtermék, az elhárítás dolga kezelni.) A szó a politikában maga  a tett, így az alapvető értékválasztásában elbizonytalanított, illetve folyamatosan hergelt, nyíltan vagy közvetve a civilizációs normákon való átlépésre biztatott társadalom egyes tagjaiból könnyen heves, akár erőszakos reakciót válthat ki az effajta beszéd. A magyar politika kalandorai a kormányoldalon és attól jobbra, illetve a tettestársaik a tűzzel játszanak. Ez veszélyes!

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!