Nem nyomoz, nem szankcionál

Nem nyomoz, nem szankcionál

Lánczi Tamás (Forrás: Facebook/XXI: Század Intézet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid videóval jelentkezett a kormány közösségi oldalán a február elsején létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal Orbán Viktor által kiszemelt vezetője, Lánczi Tamás.

Tipikusan olyan jelenséggel állunk szemben, amelyet hangulatunktól, habitusunktól függően érezhetünk komikusnak vagy fenyegetőnek. Komikus, hiszen egy, a hatályos jogszabályok útján is kezelhető kérdést problémává növesztve egy újabb fontoskodó (só)hivatalt hoz létre a hatalom, hizlalva az állami bürokráciát. Kevésbé vicces, hogy mennyi adóforintot költ el a többi között a vezető mesés fizetésére.

Ugyanakkor az új szervezet parttalan vizsgálódási lehetőségei, a szándékosan elnagyolt jogkörök fenyegetést jelentenek minden kormánykritikus szervezet számára. Lánczi (pontosabban a mögötte álló hatalom) maga is érzi, hogy oldani kell az ebből fakadó feszültséget, ellenérzéseket, ezért hangsúlyozza, hogy nem hatóság, hanem hivatal születik, amely nem nyomoz, nem szankcionál, csupán vizsgálódik, kutakodik. Igazán megnyugtató, különösen annak fényében, ahogy a kézivezérelt propaganda rendre hazaárulóként bélyegzi meg Orbán Viktor ellenfeleit. Lánczi Tamás az első nagy feladatnak a júniusi kettős választás körüli befolyásolási kísérletek elhárítását nevezte meg. Előélete, nyilatkozatai nem a leghatásosabb módon oszlatják el a gyanút, miszerint az általa irányított szerv azzal, hogy muníciót szállít a kormánypártok kampányához, befolyásolni kívánja a választók döntését, a demokratikus akarat képzését. Hiszen a befolyásolás sok irányból, nem csupán külföldről érkezhet: pénzügyi, ipari lobbik vagy az átláthatatlan módon, de annál bőségesebben finanszírozott propaganda-felületek is torzíthatják a választói akaratot, ahogy egész működésével a magyar közmédia teszi. A Lánczi Tamás objektivitásába vetett hitet erősen rombolja az a múltkori kijelentése, miszerint 2022-ben senki sem csinált Mini Feri-kampányt Márki-Zay Péter lejáratására.

Nem tudhatjuk, hogy a hivatal tevékenysége kimerül-e majd unalmas jelentések megfogalmazásában, vagy harcosabb üzemmódba kapcsol a kampányban. Attól tartok, ezt nem is Lánczi Tamás dönti el. Hiszen Orbán Viktor rendszerében ennyire a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője sem lehet szuverén.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!