Jeszenszky Géza: Isten ments, hogy mi legyünk Oroszország első számú csatlósa – Kompország

Jeszenszky Géza: Isten ments, hogy mi legyünk Oroszország első számú csatlósa – Kompország

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az ukrajnai háborúban Oroszország győz, amire – Trump elnökké választása esetén – sajnos megvan az esély, akkor gyakorlatilag újra a nagyhatalmi Oroszország lenne a szomszédunk, amelynek ki lennénk szolgáltatva. Remélem, hogy nem ez a forgatókönyv fog megvalósulni – jelentette Kompország című műsorunkban Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere. Az egykori politikus, diplomata úgy fogalmazott, hogy „jóhiszemű ember vagyok, ezért megpróbálom elhinni, hogy Orbán Viktor tényleg azt gondolja, a Nyugatnak lealkonyult, és a nagyhatalmi küzdelemben Oroszország és Kína fog felülkerekedni, ha pedig ez megtörténik, mi lehetünk Oroszország első számú csatlósai. Az Isten mentsen meg minket ettől.”

A Kárpátalja esetleges visszaszerzéséről szóló elméletek kapcsán azt fejtette ki, hogy ha népszavazás döntene Kárpátalja sorsáról, nem a magyarok nyernének, legfeljebb néhány településen lennének többségben, a lakosság nagyobb része ugyanis ukrán. Szerinte a kárpátaljai magyarság érdeke egy szabad és független Ukrajna. Az ottani magyarokkal akkor lehet szorosabb a kapcsolatunk, ha csatlakoznak az Európai Unióhoz, ezért a magyar kormánynak támogatnia kellene Ukrajna honvédő háborúját és uniós csatlakozási kérelmüket. Ez a kárpátaljai magyarok érdeke.

• El tudja-e képzelni, hogy felfüggesszék hazánk szavazati jogát Brüsszelben?
• Kivezetheti-e az unióból Orbán Viktor az országot?
• Miért húz Kelet felé a miniszterelnök?
• Mikor sértődött meg Brüsszelre Orbán Viktor?
• Mi a véleménye a Blokád című filmről?

Címkék: Jeszenszky Géza