Áder János Kenyában tárgyalt

Áder János Kenyában tárgyalt

Áder János köztársasági elnök (j2) és felesége, Herczegh Anita (b2) látogatást tesz a Nemzeti Gerincsebészeti Kórházban Nairobi Kangemi városnegyedében 2022. január 18-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesti nagykövetséget tervez nyitni Kenya – derült ki azt követően, hogy Áder János az afrikai állam elnökével tárgyalt Nairobiban. Áder több napos tárgyalásra érkezett, a hivatalos kommunikáció szerint Kenya függetlenné válása óta elsőként a magyar köztársasági elnökök közül.

Uhuru Kenyatta elnök részéről elhangzott, országa erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért kész minél hamarabb diplomáciai kapcsolatot nyitni Budapesten.

Áder a találkozót követően kifejtette, Kenya az előző években a térség turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai központjává vált. Eközben jelentős demográfiai és életszínvonal-emelkedés történt, a következő időszakban pedig a megfelelő mennyiségű, illetve minőségű élelmiszer biztonsága lesz az elsődleges. Kenya lakosságának negyven, a vidéken élők több mint hetven százaléka a mezőgazdaságból él, így kiemelt jelentőségű, hogy korszerű technológiához jussanak. Magyarország a korszerű állattenyésztésben, a klímatűrő növények termesztésében és nemesítésében kíván partner lenni, biztosítva az élelmiszeripari termékek feldolgozásához szükséges tudást is.

A környezetvédelem fontosságát rendre hangsúlyozó Áder elmondta azt is, Kenya a párizsi klímacsúcson vállalta erdőterületei nagyságának tíz százalékos növekedését. Eközben a visegrádi államok hat éve döntöttek egy fair trade kenyai kesudiófarm fejlesztési támogatásáról, összesen kétmillió eurós értékben. Ez a beruházás ötvenezer lakosnak biztosít megélhetést.

Uhuru Kenyatta köszönetet mondott azért is, hogy Magyarország a Kötött Segélyezési Hitelprogramban ötvenmillió dolláros kedvezményes hitelkeretet biztosított az ország számára. Ennek célja egészségügyi, mezőgazdasági és öntözési projektek megvalósítása.