Észak-koreai ballisztikus rakéta zuhant le Japán kizárólagos gazdasági zónájában

Észak-koreai ballisztikus rakéta zuhant le Japán kizárólagos gazdasági zónájában

Észak-koreai ballisztikus rakéta egy katonai parádén (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Észak-Korea feltehetően egy interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe – írta a Jiji Press, a japán védelmi minisztérium közleménye alapján.

Az ICBM (Inter Continental Ballistic Missile) osztályú rakéta pénteken mintegy 200 kilométerre Hokkaido szigetétől – Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó körzetben – csapódott be a tengerbe.

Macuno Hirokazu, a japán kormány főtitkára szerint a rakéta mintegy ezer kilométert tett meg, a legmagasabb pont, amit elért, 6000 méter. A főtitkár szerint nem állt fenn a veszélye annak, hogy a rakéta szárazföldi célpontot találjon el, ezért a japán kormány nem kezdeményezte a rakéta megsemmisítését.

Hamada Jaszukazu védelmi miniszter nyilatkozata szerint a rakéta 69 percen keresztül volt a levegőben, mielőtt becsapódott volna a tengerbe. A védelmi miniszter szerint: „A robbanófej súlyától, és más faktoroktól függően a rakétának több, mint 15 000 kilométeres hatótávolsága is lehet”.

November elején már volt hasonló eset, Észak-Korea az idő múltával egyre több nagyszabású rakétakísérletet hajtott végre a szomszédjai mellett.

 A rakétakilövésre válaszul közös légi hadgyakorlatot tartott Dél-Korea és az Egyesült Államok.

 A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, hogy a műveletben dél-koreai F–35A típusú vadászrepülőgépeket és az amerikai hadsereg F–16-os gépeit is bevetették. A hadsereg tájékoztatása szerint a műveleten az észak-koreai rakétalétesítmények esetleges célbavételét gyakorolták.

– A szövetségesek megmutatták, határozottan tudnak reagálni bármilyen fenyegetésre, provokációra, beleértve Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétáit (ICBM) is – állt a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében.