Vidnyánszky az Origónak adott interjút, a Magyar Hangnak nem válaszol

Vidnyánszky az Origónak adott interjút, a Magyar Hangnak nem válaszol

Vidnyánszky Attila rendező az Esthajnal címû előadás olvasópróbáján a Nemzeti Színházban 2024. március 27-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Udvaros Dorottyának határozatlan idejű és élő szerződése van a Nemzeti Színházzal. Senki sem szüntetett meg tehát semmilyen szerződést – mondta az Origónak adott interjújában Vidnyánszky Attila. A Nemzeti Színház igazgatója Udvaros Dorottya Magyar Hangnak adott interjújára reagált. A Kossuth-díjas és a Nemzeti Színésze címmel kitüntetett művész lapunknak elmondta, hogy már nem tagja a Nemzetinek. 

– Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem. Huszonkét éve dolgozom a Nemzetiben, és mindvégig társulati tagként gondoltam magamra, holott valójában csak öt éve vagyok a színház munkavállalója, addig, a kollégáimhoz hasonlóan, vállalkozóként szerződtem az intézménnyel. Az elmúlt öt évben évente újítottuk meg a megállapodást, egészen mostanáig – mondta a lapunknak adott interjúban Udvaros Dorottya.

Vidnyánszky ehhez képest az Origónak úgy fogalmazott: „Ahogyan annak idején Törőcsik Marinak, Dorottyának is szerződésmódosítást ajánlottam”. A direktor hozzátette: „nagyon sajnálom ezt a sajtón keresztül történő üzengetést, utalgatást, sejtetést. Saját tapasztalatom szerint ez kizárólag félreértésekhez és nem tisztázáshoz vezet. Meg aztán méltatlan is, ezért az elmúlt években arra törekedtem, hogy a színházon belüli dolgokat ne a sajtó előtt tárgyaljuk ki. Most sem erre készülök, hanem megpróbálom az elmúlt napok nyilatkozatait a tényszerűség mezején tartani.”

A Nemzeti igazgatója kitért Udvaros Dorottya több állítására is, így a műsorról levett előadásokra is: „Az elmúlt tizenegy évben egy kézen meg lehet számolni azon produkciókat, amelyek nem éltek meg tíz előadást.” Ezzel azonban nem sikerült cáfolnia a színésznőt, aki az interjúban úgy fogalmazott, ha 25-nél kevesebbszer játszanak egy előadást, akkor az a produkció megbukott. A Nemzetiben az elmúlt évadban tucatnyi ilyen előadást találunk.

Vidnyánszky Attila ennek ellenére ragaszkodik a színház magas látogatottságához: „Maradnék a tényeknél: a Nemzeti Színház ebben az évadban 98 százalék fölötti látogatottsággal teljesít”. Ezeket a tényeket csupán az elmúlt évek (a színház honlapján is elérhető) eredményei árnyalják valamelyest: ha csak a fizető közönséget nézzük, a Nemzeti általában félházzal működik.

Az origós interjúban nem esik szó a tavaly novemberi baleset körülményeiről, és arról az Udvaros Dorottya által felidézett korábban történt esetről sem, amely kis híján tragédiával végződött, és az érintett színész el is szerződött a Nemzetiből. A tavalyi baleset ügyében többször megkérdeztük a színházat, de sosem kaptunk választ. Ugyancsak nem reagáltak az Udvaros Dorottya helyzetével kapcsolatos kérdéseinkre. Miután a színház pénteken közleményt adott ki, amelyben ugyanazt állították, mint a direktor az idézett interjúban, ismét megkerestük a Nemzetit, tisztázandó a szituációt, sikertelenül.

Udvaros Dorottya pénteken megerősítette a Magyar Hangnak, hogy Vidnyánszky Attila március 22-én, pénteken, délelőtt 11 órakor behívta egy beszélgetésre, ahol közölte vele, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. – Júliusban, az évad végével veszem fel az utolsó fizetésemet a Nemzeti Színházban – fogalmazott, majd hozzátette: éppen ma beszélt a színház gazdasági igazgatójával, aki elmondta, már készítik elő az eseti megbízási szerződését, vendégként ugyanis még visszatérhet játszani. Mindez önmagában is cáfolja az intézmény közleményét és Vidnyánszky Attila interjúját, hiszen élő szerződés esetén nem lenne szükség az eseti megbízásra.