Megosztott az ellenzéki és a kormánypárti tábor is Baján

Megosztott az ellenzéki és a kormánypárti tábor is Baján

A fideszes polgármesterjelölt plakátja a Szentháromság téren (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Hat polgármesterjelölt is indul Baján: a regnáló Nyirati Klárának fideszes, exfideszes, ex-DK-s, Mi Hazánk-os és egy teljesen független kihívója akad. Álmok az önálló Bács megyéről, szürreális repceföldtúrás fideszes módra, néma kormánypártiak, személyeskedő viták – hozzá halászléillat és mediterrán világot idéző pezsgés. Riport a déli városból, ahol az elvándorlás megállítása az egyik legfontosabb feladat.

Élt a városban egy kedves eb, Béla. Sokan emlékeznek még rá. Kölyökkorában rakták ki az utcára, aztán mindenki kutyája lett. A hentesnél húst kapott, közlekedett a helyi busszal, kocsmába is járt, mindenki szerette. Azok a 90-es évek! 2024 kampányhajrájában azt biztosan nem állíthatjuk, hogy az önkormányzati választás kutyát sem érdekel, de plakátháború biztosan nem dúl Baján, az egyelőre még csak képzeletben létező Bács megye székhelyén. Egyedül a fideszes jelölt néz ránk szigorú tekintettel mozgatható poszterjéről a Szentháromság téren. A többiek inkább személyes találkozókra helyezik a hangsúlyt, talpalnak.

Mivel mindentől messze van, Baja jóval nagyobb szerepet tölt be a mai napig a térségben, mint mérete indokolná. A település már a XIX. század elején Pest-Buda, Pécs, Miskolc után a legjelentősebb piacozó várossá vált, 1945-ben pedig a szerb partizánok kinyilvánították Jugoszláviához tartozását, amihez aztán a szovjeteknek is volt néhány szava. Baja nem lett jugó város, de a déli kulturális hatás ma is erős. A méret jelenleg 33–34 ezer lakost jelent. Van itt egyetem, főiskola, több tízezres tömeget vonzó nyári fesztivál, megannyi nemzetiség, kisebbség (szerb, horvát, bunyevác, sváb, cigány) a maga kultúrájával, országosan ismert mogyoróüzem, mezőgazdaságigép-gyár és halászlé. És ott a Duna, a Gemenc, a borok, szóval kifejezetten kellemes a vidék, szép a város. Az elmúlt harminc évben itt is sok minden megváltozott, a rendszerváltozás utáni idők hangulatához hozzátartozó nagy mercis alföldi olajos vállalkozók eltűntek, 1997-ben a gépesített lövészdandárt felszámolták (Baja jelentős katonaváros volt), Béla kutya 1999-ben egy balesetben elhalálozott.

• Miért megosztott mindkét tábor?
• Mit tartanak a legfontosabbnak a jelöltek?
• Mit reagált a fideszes induló a megkeresésünkre?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 8-ig kapható 2024/18. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Baja