Egyre több jel utal arra, hogy a következő világjárvány bármelyik pillanatban berobbanhat

Egyre több jel utal arra, hogy a következő világjárvány bármelyik pillanatban berobbanhat

Texasi tehenek (Fotó: Yale)

A világ alig lélegzett fel a covidpandémiából, egyre több aggasztó jel utal arra, hogy a következő világjárvány bármelyik pillanatban berobbanhat. Ez alkalommal valószínűleg nem teljesen új vírus fogja okozni, hanem a madárinfluenza, ami már jó ideje kering a világban, de korábban csak a madarakat támadta. Ennek azonban vége, hiszen egyre több emlős képes fertőződni – és fertőzni másokat is. A vírus egyértelműen közeledik az ember felé, és ez nem lesz olyan irgalmas, mint a covid: az eddigi betegek fele meghalt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a minap szükségét látta meghúzni a vészharangot, mert az utóbbi hónapokban a H5N1 (madár-) influenza fajokon átívelő terjedése felgyorsult, miközben a vírusfertőzés mortalitása a WHO megfogalmazása szerint továbbra is „rendkívül magas”. A legújabb, máig tartó (egyelőre főleg állatokat érintő) világjárvány a coviddal nagyjából egy időben, 2020-ban indult, és sok millió vad- és házi madár pusztult már el benne. De ez mondhatni már „megszokott” a madárinfluenza esetében. A sokkal nagyobb aggodalmakat most az váltotta ki, hogy a vírus sikeresen megfertőzte az amerikai szarvasmarhákat. Úgy tűnik, mára olyan mutációkat szerzett be, amelyek révén, a teheneket ugródeszkaként használva, elég erősnek érzi magát, hogy újabb emlősáldozatokat keressen.

• Mennyire kell félnünk a madárinfluenzától?
• Mennyire azonnali fenyegetést jelent a vírus?
• Mikor fogjuk tudni, hogy nagy a baj?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!