Már nem cél a hiányzó háziorvosok pótlása

Már nem cél a hiányzó háziorvosok pótlása

Fotó: Unsplash/Martin

A Belügyminisztérium már letett arról, hogy orvosokkal töltse fel a tartósan betöltetetlen háziorvosi praxisokat, ehelyett olyan rendszer bevezetését tervezik, amelyben a távgyógyászaté, vagyis a telemedicináé a főszerep – értesült lapunk magas rangú kormányzati forrásból. Mint megtudtuk, a legfelsőbb szinten is érzékelik, hogy rohamosan fogy a háziorvosok száma, aminek következtében egyre súlyosabb alapellátási nehézségek vannak az ország mind több pontján. Arra ugyanakkor nincs szándék, hogy a szakmát különböző ösztönzőkkel ismét vonzóvá tegyék.

A számok rohamosan romló helyzetről árulkodnak: az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) honlapján elérhető adatok szerint áprilisban az üres alapellátási praxisok-rendelők száma 748 volt. Ez 96-tal, 14,7 százalékkal több mint 9 hónappal ezelőtt (2023 júliusában). Sokatmondó, hogy az Orbán-kormány hatalomra kerülésének évében, 2010-ben még 176 üres praxis volt Magyarországon és ennek valamivel több mint fele volt fél évnél hosszabb ideje betöltetlen. Azaz 14 év alatt közel megtízszereződött a tartósan orvos nélküli rendelők száma.

• Miért nem vonzó a háziorvosi szakma?
• Milyen alapjai vannak a telemedicinának Magyarországon?
• Milyen szakmai akadályai vannak annak, hogy a telemedicinára alapozzák az alapellátást?
• Hogyan épül fel a telemedicinával kapcsolatos pilot program, amelyre eddig közel 10 milliárdot áldozott a kormány?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 9-ig kapható 2024/18. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!