Beletörhet Fico bicskája az orbáni recept megvalósításába? – Reptér Kollai Istvánnal

Beletörhet Fico bicskája az orbáni recept megvalósításába? – Reptér Kollai Istvánnal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogyan alakult a magyar-szlovák, illetve az Orbán-Fico viszony a tavaly őszi szlovákiai választások óta? Mennyire kötött dacszövetséget a magyar kormányfővel a hatalomba visszatérő szlovák kollégája? Képesek lesznek-e közmédiából „kormánymédiát” faragni Ficóék? Egyáltalán, volt-e bármi panasz korábban a szlovák közmédiára? Valóban jobb kondícióban van-e a szlovák nyilvánosság, mint a magyar valaha volt? Mi a tétje a napokban tartandó elnökválasztásnak északi szomszédunknál? Mennyire törhet borsot a pozsonyi kormány orra alá egy „ellenzéki” államfő? Miért intik óva Ficót attól, hogy a „magyar katlanba” essen? Vajon a szlovák miniszterelnök tart-e attól, hogy a magyar kormányfőhöz hasonló politikájával Orbán sorsára jut Európában és a NATO-ban? A legutóbbi prágai V4-csúcs kimozdította-e tetszhalott állapotából az Ukrajna támogatásának kérdése miatt az elmúlt időszakban befagyott visegrádi együttműködést? Hol látszanak töréspontok? Kollai Istvánnal, a pozsonyi Comenius Egyetem ösztöndíjas kutatójával beszélgettünk.

A brüsszeli percekben pedig az EU migráció apropóján Egyiptommal tető alá hozott megállapodását és a közelgő uniós csúcs témáit jártuk körbe tudósítónkkal, Arató Lászlóval.