Már nem rajtunk múlik, de így juthatunk tovább a foci-Eb-n

Már nem rajtunk múlik, de így juthatunk tovább a foci-Eb-n

A magyar csapat tagjai megköszönik a szurkolást a a labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának harmadik, utolsó fordulójában játszott Skócia - Magyarország mérkőzés után a stuttgarti MHP Arénában 2024. június 23-án. A magyar válogatott a 101. percben szerzett góllal 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hosszabbítás utolsó percében szerzett Csoboth Kevin góllal (az Újpest csatárának ez volt az első találata a válogatottban) a magyar csapat az Európa-bajnokság A-csoportjának harmadik helyén végzett, és reménykedhet a továbbjutásban – erről lapunk is beszámolt vasárnap este. De vajon min múlik, hogy végül tovább jut-e a nemzeti válogatott?

A kiírás értelmében a hat csoport legjobb négy csoportharmadikja léphet tovább a legjobb tizenhat közé, és ebben a rangsorban jelenleg nem állunk rosszul, de még több hátralévő mérkőzés eredményétől függ a végleges helyezésünk. A magyar csapatnak két vereség és egy győzelem után 3 pontja és -3-as gólaránya (2-5) van. A gólarány tehát nem kedvező, de a 3 pont elég lehet a továbbjutásra – és persze olyan eset is előfordulhat, hogy egy csoportharmadik rosszabb gólaránnyal végez a miénknél, de ennek van kisebb esélye.

Jelenleg a harmadik, tehát továbbjutó helyen állunk a csoportharmadikok rangsorában, de a mi csoportunk kivételével még mindenütt máshol hátra van 2-2 mérkőzés, tehát minden csapatnak van lehetősége a javításra. Három csoport viszont különösen kedvezően alakul a mi szempontunkból:

1.) A mindjárt utánunk következő, tehát B jelű csoportban Spanyolországnak hat pontja van (már továbbjutottak), utánuk az olaszoknak három, és a csoport harmadik és negyedik helyét az egymással döntetlen játszó válogatottak, Horvátország és Albánia foglalja el 1-1 ponttal. A képlet egyszerű, és ehhez csodára nem, csak a papírformára van szükség: ha a hétfő esti utolsó fordulóban Albánia nem győzi le Spanyolországot, és Horvátország sem nyer a vereséggel a kiesést kockáztató Olaszország ellen, akkor máris van egy csoportharmadik, aki mögöttünk végez. Ha Horvátország mégis nyerne Olaszország ellen, akkor három gólosnál nagyobb különbséggel kell győznie, hogy Olaszország mögénk kerüljön – ennek kicsi az esélye.

2) A C-csoportban Angliának 4 pontja van, utánuk Szlovénia és Dánia következik 2-2 ponttal, Szerbia eggyel. Itt nem kell más, csak az, hogy az utolsó fordulóban, kedden Anglia győzzön Szlovénia ellen (és valljuk be, ez nem lenne nagy csoda), utána bármilyen eredmény lehet a Dánia – Szerbia találkozón, a csoportharmadik mindenképpen mögöttünk végez.

3) Az F csoport is nekünk kedvezően alakul: Portugália a hat pontjával biztos továbbjutó, három pontja van a törököknek, és a végén lévők (Csehország és Georgia) itt is ikszeltek egymással. A képlet egyszerű: szerdán Törökország nem kaphat ki a csehektől, és Portugália sem a grúzoktól, és mindjárt megvan egy következő csoportharmadik, aki utánunk végez.

Szóval egyáltalán nem lehetetlen, hogy továbbjutunk, és még annak is van – igaz, nem túl nagy – esélye, hogy a nyolcaddöntőben Romániával találkozzunk. Pikáns mérkőzés lenne.

Címkék: foci-Eb