„Magyar Péter jött, látott és győzött”

„Magyar Péter jött, látott és győzött”

Magyar Péter Debrecenben 2024. május 5-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter meg tudta tenni azt, amire korábban egyetlen ellenzéki párt sem volt képes, vasárnap – ha csak néhány órára és szimbolikusan is, de – elfoglalta Debrecen főterét. Arról a Debrecenről van szó, amely a Fidesz legismertebb bázisa, hiszen a város 1998 óta folyamatosan fideszes vezetés alatt áll. Azt is mondhatnám, Magyar Péter jött, látott és győzött – foglalta össze a Magyar Hangnak a debreceni anyák napi nagygyűlés legfontosabb tanulságát Ember Zoltán.

Az Iránytű Intézet ügyvezetője szerint Magyar Péter jól tájékozódik a politikai erőtérben, hiszen családi háttere is predesztinálja erre, illetve egykori felesége révén közvetlenül beleláthatott a politikacsinálás boszorkánykonyhájába. Ezért hiteles, amit kommunikál, nevezetesen, hogy nincs jelentősebb szakértői csapat mögötte, valóban one man show, amit láttunk tőle az elmúlt három hónapban.

Hatalmas tömeg lehet a június 8-i nagygyűlésen

Kérdésünkre az elemző elmondta, egy hónappal ezelőtt azt mondta volna, nem tudja, hogy kitart-e Magyar Péter lendülete a június 9-i választásokig, most viszont már biztos benne. – Eddig ugyanis azt láttuk, hogy folyamatosan újabb és újabb célokat tűz ki maga elé, amelyeket rendre el is ér. Ezért úgy gondolom, a választásig hátralévő egy hónapban sem lesz másként, és várhatóan hatalmas tömeg lesz majd a választás előestéjén tartandó nagygyűlésen. Azzal viszont komoly politikai kockázatot vállalt, hogy benevezett a budapesti, illetve a megyei listás választásra. Ezzel egyrészt a meglévő pártok ellenszenvét váltotta ki, másrészt ilyen rövid idő alatt nem lesz egyszerű – a listák függvényében – minimum 150 makulátlan embert kiválasztani, akinek politikai, gazdasági előéletén semmiféle foltot nem találni – fejtegette Ember Zoltán.

Az elemző arról is beszélt, hogy Magyar Péter sikere, gyorsan emelkedő népszerűsége több tényezőnek köszönhető. Az egyik oldalon ott van Orbán Viktor, aki csak 2-3 millió magyar, a Fidesz-szavazók miniszterelnöke, a többiekkel nem nagyon foglalkozik, és akinek politikája egyébként is nagyon sok társadalmi csoportot fordított maga és kormánya ellen. A másik oldalon ott vannak az ellenzéki pártok, amelyek 14 éve képtelenek komoly alternatívát mutatni a Fidesszel szemben, sőt, egyáltalán nem találják a hangot az emberekkel, nem véletlen, hogy nincsenek ellenzéki magszavazók, talán az egyetlen DK kivételével.

Akár kétosztatúvá is válhat a politikai erőtér

– Ahhoz, hogy egy párt szilárd szavazói bázist építsen ki, ideológiai háttérre, saját nyelvezetre van szükség, amelyet nem nagyon látni egyik alakulatnál sem. Még ott is, ahol van egy relatíve stabilnak mondható szavazói tömeg, például a DK-nál, ideológiai összevisszaságot látunk. Végül a siker harmadik tényezője maga Magyar Péter, aki kilépett a NER-ből, és aki határozott politikai teljesítményt nyújtott az elmúlt hónapokban – emelte ki Ember Zoltán. Azt is fontosnak nevezte, hogy Magyar Péter jól kommunikál, fenn tudja tartani az érdeklődést támogatóiban, és olyan témákat is a figyelem középpontjában tud tartani, amelyekről korábban azt hallottuk, hogy azok nem érdeklik az embereket. Például komoly politikai teljesítmény, hogy a debreceni nagygyűlésen vagy négy percen keresztül beszélt a lítium-ionos akkumulátorokról, vagy hogy mit kell csinálni a környezetvédelmi hatósággal és minisztériummal, és mondandóját még meg is tapsolták.

A júniusi EP-választás esélyeit elemezve Ember Zoltán elmondta, a Tisza Párt számára legkedvezőbb forgatókönyv az lehet, amelyben a Fidesz-KDNP pártszövetség 40-42 százalékos szavazati aránnyal megnyeri az EP-választást, a Tisza Párt 30-32 százalékot ér el, és rajtuk csak kívül a DK jut biztosan mandátumhoz, esetleg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt vagy a Mi Hazánk. Ez az eredmény ugyan nem elképzelhetetlen, de kicsi az esély megvalósulására. Ha mégis, a 30 százalékos lélektani határ átlépése korszakhatárt jelentene, vagyis hogy alapjaiban alakul át a magyar pártrendszer. A kormánypárti blokkal szemben kialakult egy nagy ellenzéki párt, és a kérdés az lenne, hogy a többi ellenzéki párt hogyan viszonyul ehhez. Vagyis azt mondhatnánk, hogy egy majdnem kétosztatú politikai küzdőtér alakul ki. A reális forgatókönyv szerint azonban a kormánypártok 40 százalék feletti eredménnyel győznek majd, a Tisza Párt a 25-30 százalékos sávba várható, ebben az esetben a DK és még egy ellenzéki párt juthat EP-mandátumhoz.

Az önkormányzati választás keményebb dió

Az önkormányzati választást illetően egészen más a helyzet. Ember Zoltán szerint – miután meg kell méretnie magát – logikus, de kockázatos lépés volt Magyar Pétertől, hogy megyei és fővárosi listát indított. Az esélyekről szólva arról beszélt, nehezen képzelhető el, hogy a Tisza Párt uralja majd a fővárost, az inkább a DK–MSZP–P pártszövetség vadászterülete lehet. Vidéken viszont egészen más a helyzet: – Könnyen előfordulhat, hogy az ellenzéki oldalon a Tisza Párt lesz a legnépszerűbb, és 30 százalék körüli eredménnyel magabiztosan második az 50–55 százalékos szavazati aránnyal győztes Fidesz mögött. Nagy kérdés persze, milyen végeredmény alakul ki azokban a választókerületekben, ahol egymásra indulnak az ellenzéki pártok. Azok a szavazók ugyanis, akiket a Magyar Péter visz el az urnákhoz – korábban bizonytalanok, vagy nem törzs Fidesz-szavazók –, biztosan nem a kormánypártok képviselőire húzzák majd be az ikszet. Vagyis ebből az ellenzéki pártok profitálhatnának, de ha egymásra indulnak, úgy nehéz lesz – tette hozzá.

Azt még a Tisza Párt számára legkedvezőbb eredmény mellett sem látja valószínűnek, hogy a Fidesz – félve szavazói további lemorzsolódásától – előrehozott választást írna ki. Érvelése szerint rövid ideig fenn lehet tartani a Magyar Péter melletti pozitív hangulatot, hogy igen potens kihívó, de két évig nem biztos, hogy sikerül. – Hogy egy profán hasonlattal éljek, a mostani mozgalmas hetek jelentik az új reményt, és van esély arra, hogy június 9-én a Fidesz kap egy pofont. De ne feledjük, mi jön az új remény után! A birodalom visszavág! (A Star Wars IV. része „Egy új remény” címmel került a mozikba, amit az V. rész követett, „A Birodalom visszavág” címmel. – a szerk). A választást követő évben meglátjuk, hogy a birodalom valóban vissza tud-e vágni. Azért is bizonytalan ez az időszak, mert Magyar Péternek ugyan sok politikai kvalitására már fény derült, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pártépítésben és kasztingolásban mennyire tehetséges. Hogy képes-e ezt szintet megugrani, és beágyazni a Tisza Pártot a társadalom szövetében, azt a választást követő egy év fogja eldönteni – mondta az elemző.