„Gyógyszerlobbi, diszkrimináció” – az oltási igazolvány miatt ment neki a kormánynak a Jobbik

„Gyógyszerlobbi, diszkrimináció” – az oltási igazolvány miatt ment neki a kormánynak a Jobbik

Jakab Péter megkapja a harmadik oltást (Forrás: Jakab Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik több politikusa, így Jakab Péter pártelnök, valamint Rig Lajos és Lukács László György is egyre határozottabban emel szót a kormány járványügyi politikája és az oltási igazolvánnyal kapcsolatos döntése ellen.

Mint ismert, Gulyás Gergely a két héttel ezelőtti kormányinfón jelentette be, hogy a védettségi igazolványból február 15-től oltási igazolvány lesz, amelyre azok jogosultak, akik három oltással rendelkeznek. A döntés értelmében elesnek az igazolványtól – és azzal járó előjogoktól – azok, akik korábban a fertőzésen való átesettség okán minősültek védettnek.

Lukács László György kedden a Facebookon jelezte, hogy elege van az ésszerűtlen szabályokból. Mint fogalmazott, a Jobbik a kezdetektől az oltás önkéntessége mellett érvel, elfogadhatatlannak tartják annak kötelezővé tételét és az állampolgárok diszkriminációját. „Sem jogi, sem egészségügyi szempontból nem indokolható a betegségen átesettek hátrányos megkülönböztetése” – írta Lukács.

Alig egy nappal később, szerda délután Jakab Péter vette fel a szálat, immár azt pedzegetve, hogy Orbán Viktort a gyógyszerlobbi érdekeit képviseli. „Mégis, kit képvisel Orbán? Az embereket, vagy a gyógyszerlobbit? Február 15-től csak az kap védettségi igazolványt, aki felveszi a 3. oltást. Aki nem vette fel, de átesett a betegségen, az nem. Vajon miért nem? Mi indokolja ezt a hátrányos megkülönböztetést, hisz aki átesett a betegségen, az is védett. Mégsem kaphat erről szóló igazolványt? Aki természetes úton szerzett – ingyen – védelmet, az nem védett, csak az, akinek a kormány oltást vásárolt, mondjuk, kínait, kétszer olyan drágán, mint Szenegál?” – írta Jakab Péter.

A Jobbik részéről egyébként először Rig Lajos, a párt képviselője – civilben szakápoló – jelezte aggályait a kormány céljaival kapcsolatban röviddel Gulyás bejelentését követően. „Oltás 4 havonta? Nem! Nem értek egyet a Fidesz azon döntésével, hogy február 15-től az minősül oltottnak, aki a harmadik oltást is megkapta, vagy aki a második oltást 6 hónapon belül kapta meg” – írta Facebook-bejegyzésében majd kifejtette: Magyarországon három csoportról beszélünk, a meggyőződésből oltottakról, akik számát több millióra tette, a védettségi kártya miatt oltottakra (több százezer ember), valamint azokra, akik nem oltattak akár kockázatot jelentő betegség miatt, akár más meggyőződésből. Hozzátette, hogy ő az első csoportba tartozik, de tiszteletben tartja a másképp gondolkozók döntését is.

Ténynek nevezte, hogy egyre többen nem bíznak a Fideszben, ezáltal a vakcinákban sem, és kitért rá, hogy szakértők (például Rusvai Miklós főorvos) elmondása szerint erősebb védettséget jelent az, ha valaki átesik a betegségen, mivel ezáltal természetes immunitása alakul ki. Az átfertőződés biztosíthatja az immunitását azoknak, akik az oltást nem veszik fel. „Indokolatlan és valóban diszkriminatív újabb oltásokhoz kötni a normális életet és a kormány 6 millió embert diszkriminál azzal, ha kötelezővé teszik a harmadik oltást” – zárta gondolatait Rig Lajos.