Hadházy védte meg Baranyi Krisztinát azután, hogy Magyar Péter NER-es kollaborációval vádolta

Hadházy védte meg Baranyi Krisztinát azután, hogy Magyar Péter NER-es kollaborációval vádolta

Baranyi Krisztina és Hadházy Ákos (Fotó: Hadházy Ákos / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha a végén majd egyetlen egy elvhű ember marad a korrupt Fidesz uralmon kívül, akkor az Baranyi Krisztina lesz! – erről írt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a közösségi oldalán pénteken. A politikus úgy fogalmazott, hogy sajnos meg kell szólalnia amiatt, hogy a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója, vagyis Magyar Péter egy kommentben a rendszer kollaboránsának minősítette Baranyi Krisztinát, Ferencváros polgármesterét, csak azért, mert az neki nem tetsző véleményt mert megfogalmazni róla.

De mi is történt? Baranyi arról beszélt Magyar házassága kapcsán a FrissHírek podcastjában: „ez egy bántalmazó, súlyosan bántalmazó kapcsolat volt, nem Varga Judit győzött meg, hanem Magyar Péter maga, azzal a Facebook-poszttal, amit a HVG-cikk megjelenése előtt tett közzé, és azzal a támadással. A szóhasználata, a hangvétele, minden tipikus példája volt annak, ami egy bántalmazó kapcsolatban történik”. Erre reagált válaszul az egyik cikk alá kommentként Magyar Péter: „Aha értem. Baranyi pedig olyannyira ellenzéki, hogy a férje a Diákhitel Központ felügyelő bizottsági elnöke volt... és a vagyonminiszter egyik jobbkeze. #egybrancs”.

Hadházy Ákos posztjából kiderült, Baranyi Krisztina férje egy időben valóban tagja volt a Diákhitel Központ felügyelőbizottságának, 2018 novemberétől 2020 júniusáig. – Magyar Péter sokat tudhat arról, hogy mivel jár politikus férjének lenni, hiszen pont akkor lett vezérigazgató, amikor a feleségéből minisztert csináltak. Tudni kell viszont, hogy Baranyi Krisztina férje szerencsétlenségére más oldalról tapasztalhatta meg az élményt. Ő ugyanis mindig is közszolga volt, minisztériumi hivatalnok, köztisztviselői fizetéssel (és távolról sem a miniszter „csókos jobbkeze”). A közszolgálati hivatali karrierje nem tarthatott sokkal tovább annál, minthogy Baranyi meggyőző fölénnyel leváltotta Ferencváros fideszes vezetését – fejtette ki. A független képviselő arra is emlékeztetett: a Pesti Srácok már négy évvel ezelőtt ugyanezzel az üggyel támadta Baranyi Krisztinát. – Ha máshonnan nem, akkor innen tudhatta mindenki, hogy egyszerű rogáni propagandafogás, most mégis megpróbálják leleplezésként tálalni. Eddig nem beszéltem erről, de édesanyámat nem engedték tovább dolgozni, hanem azonnal nyugdíjazták sok évtizedes köztisztviselői pályafutás után, miután a trafikügyet lelepleztem. Ezért érintett mélyen, hogy Magyar Péter „egybrancsozza” az egyik legtisztességesebb ellenzéki harcostársamat, aki ráadásul éppen azért szokott a szokásosnál többször bírálatok kereszttüzébe kerülni, mert ha szükséges, nem csak a fideszes, hanem ellenzéki politikusokkal is hajlandó konfliktusokat felvállalni – írta.

Hadházy az eset nyomán azt is írta, talán még szomorúbb, hogy most a IX. kerületi önkormányzati választásra készülő sértett szereplők ismételgetik ezt – tette hozzá, utalva arra, hogy csütörtök este két ferencvárosi momentumos politikus is jelezte, kilépnek a pártból. Egyikük, Takács Krisztián posztjában arról írt, hogy „Baranyi Krisztina becsapta az ellenzéki választókat, ugyanis a 2019-es előválasztáson az indulás egyik feltétele az volt, hogy nem lehet kapcsolatban a NER-rel”. – Azzal, hogy Baranyi elhallgatta, hogy családi szálon kötődik a NER-hez, megtévesztett sok ezer jóhiszemű ellenzéki választót. Mindezt erősíti az a tény, hogy a Budapestért folytatott szabadságharcban amellett a Vitézy Dávid mellett állt ki nyilvánosan, akinek a fideszes kötődése tagadhatatlan. Mindezek fényében többször megkerestem a Momentum vezetését, hogy hagyjanak fel egy Fidesz érdekében cselekvő, álellenzéki polgármester támogatásával, ezen kísérletek azonban mind meghiúsultak – írta. 

Posztja végén Hadházy azt is megjegyezte: a Diákhitel Központ korábbi vezetőjének fellépése sokak számára reményt jelent, a rendszerből való kilépése pedig igényelt bátorságot, ami tiszteletet érdemel. – Elmondása szerint nem készült politikusi szerepre. Ez az egy lehet a mentsége arra, hogy így reagál a kritikára és az elmúlt napokban többször igaztalanul és durván vádolt meg független újságírókat, politikai elemzőt és Baranyi Krisztinát is – tette hozzá.

Megkerestük az ügyben a Momentumot is, ahol azzal reagáltak: a Momentum Mozgalom vállalta a 2024-es választáson is, hogy nem akadálya, hanem motorja lesz az ellenzéki együttműködésnek. Teljesen egyértelmű ezért, hogy támogatjuk az elmúlt 5 évben jól teljesítő ellenzéki polgármestereket – akkor is, ha azok nem a Momentum közösségének a tagjai. Baranyi Krisztina jó munkát végzett Ferencváros élén, és az elmúlt időszakban közte és a Momentum között jó együttműködés alakult ki. A Momentum elkötelezett a ferencvárosi együttműködés folytatása mellett – tették hozzá.