Beindul a voksolási nagyüzem, most vasárnap több tucat helyen tartanak időközi választást

Beindul a voksolási nagyüzem, most vasárnap több tucat helyen tartanak időközi választást

Egy idős férfi otthonában leadja szavazatát mozgóurnában az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Nyíregyházához tartozó Butykatelepen 2022. április 3-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz Anna, Toroczkai László, Gelencsér Ferenc és Kanász-Nagy Máté – mind a négy pártvezető és politikus bejutott az Országgyűlésbe, így eddigi önkormányzati pozícióikra időközi választáson keresik majd az utódot. Beindul a voksolási nagyüzem nyáron, lesz olyan nap, amikor 70-nél is több időközit tartanak meg.

Bár már szinte semmilyen más korlátozás nem volt érvényben, április 10-ig mégis tiltotta egy kormányrendelet az időközi választások és helyi népszavazások kiírását. Végül a kormány ezt egy másik rendelettel feloldotta, így rengeteg, a covid-korlátozások alatt, 2020. november 4-től „feltorlódott” időközi választást kell és lehet a közeljövőben megrendezni.

Most vasárnap például rekordszámú, várhatóan összesen 74 időközi választást tartanak meg. 

Jellemzően kistelepüléseken tartanak ilyen voksolásokat, a nagyobb településeken általában nem független, hanem pártkötődéssel bíró képviselők, polgármesterek vannak, márpedig a pártok nem szívesen „engedik” az őket képviselőknek a lemondást, ami a leggyakoribb oka az időközi választásoknak. További ok lehet, ha az egyéniben megválasztott képviselő vagy polgármester elhalálozik, illetve ha a képviselőtestület feloszlatja önmagát. Ez utóbbi esetben a polgármester mandátuma is megszűnik. Néhány üresedést azért szükséges betölteni, mert a posztot addig viselő politikus április 3-án bejutott az Országgyűlésbe, márpedig a polgármesterség, önkormányzati képviselőség összeférhetetlen a parlamenti képviselői mandátummal. Ilyen ok miatt kell például a négyezer lelkes Ásotthalmon új faluvezetőt választani. Itt ugyanis a Mi Hazánk színeiben az parlamentbe jutott Toroczkai László volt eddig a polgármester. Az augusztusban tartandó voksolásra még nincsenek jelöltek.

Nézzünk néhány nagyobb települést. Mezőtúr 16 ezres városának (Jász-Nagykun-Szolnok megye) vezetéséért indult versenyfutás (július 17.), valamint a 20 ezres Keszthely (Somogy megye) és a 9 ezer lelkes Balatonalmádi polgármesteri mandátumáért (mindkettő június 26.).

Mezőtúron azért szükséges időközi választást tartani, mert a várost eddig irányító Herczeg Zsolt új indulóként (az eddigi, fideszes képviselő Boldog István ellen hivatali vesztegetés miatt vádat emeltek) országgyűlési mandátumot nyert a kormánypártok színeiben. Mivel a kisváros 16 szavazóköréből csupán hármat nyert az ellenzék áprilisban, itt a Fidesz-KDNP-nek áll a zászló. Ők Szűcs Dánielt, az eddigi alpolgármestert indítják. A helyi ellenzéket tömörítő egyesület, a Tegyünk Együtt Közösségünkért Fekécs Gábor gazdasági szakembert indítja.

Hamarosan megrendezik a keszthelyi polgármester-választást, ám csak egy, kormánypárti jelölt jelentkezett be a posztra, mégpedig egy régi motoros: Manninger Jenő. Ő az első Orbán-kormány idején államtitkár volt, és húsz évig volt fideszes színekben országgyűlési képviselő, ám idén nem őt indították választókerületében és a kormánypártok listáján sem szerepelt. Az eddigi fideszes polgármester, Nagy Bálint indult országgyűlési képviselőnek, amit nagy fölénnyel meg is nyert. Az egészen biztos, hogy Manninger 100 százalékkal nyeri a versenyt, mivel az ellenzék nem állított jelöltet. A Zalatájkiadó.hu megkeresett több baloldali pártot is az időközi voksolással kapcsolatban. Szántó András, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke úgy fogalmazott, hogy „egy időközi választásnál Manninger Jenővel szemben nincs sok értelme jelöltet állítani”, míg a Márki-Zay Péter-féle MMM helyi vezetője, Molnár Tibor úgy nyilatkozott a Magyar Narancsnak, hogy „erős, ütésálló és kivételes képességű jelöltjük nincs” Keszthelyen. Egy független jelölt ugyan felvette a polgármesteri ajánlóíveket, ám kisvártatva visszalépett. A Magyar Narancs helyi forrásokra hivatkozva azt írta, megfenyegették az illetőt, Somogyi Andrást.

Balatonalmádinak eddig ellenzéki városvezetője volt a korábban jobbikos Kepli Lajos személyében, aki besokallt és lemondott. Az ellenzéki pártoktól, köztük a Jobbiktól is már korábban eltávolodott Kepli visszalépését azzal indokolta, hogy Balatonalmádi fejlődéséhez jobban hozzájárul, ha annak vezetője a kormányzó párt tagja. Itt, a Balaton északi partjának másik végén Keszthelyhez képest dúskálnak a polgármester-jelöltekben. Igaz, a Fidesz-KDNP aspiránsán, az eddigi helyi frakcióvezetőn kívül négy független jelölt indul, egyikük mögé sem állt be az úgynevezett ellenzék. Ennek ellenére és ezzel együtt a kampány a kisvárosban meglehetősen csendesen zajlik. Az ellenzéki közös jelölt áprilisban a nyolc almádiból egyetlen szavazókört nyert a fideszes jelölt ellenében, azt is csak 7 db szavazattal.

A fővárosban hat időközi választást tartanak a közeljövőben (és még továbbiak kiírása is várható), mindegyik csata önkormányzati képviselői mandátumért zajlik. A jelöltállításra rányomják a bélyegüket az ellenzék belső vitái. Arról ugyanis sokáig nem volt megállapodása a pártoknak, hogy melyikük indíthat közös jelöltet a megüresedett választókerületekben. A konfliktus a XI. kerületben hamarosan kiírandó két egyéni képviselői hely kapcsán csúcsosodott ki. Itt a Momentum két helyhatósági képviselőjéből, Orosz Anna alpolgármesterből és Bedő Dávidból lett országgyűlési képviselő és a lila logós párt úgy tartja, nekik volna joguk közös jelöltet delegálni azon választókerületekbe, melyek korábban is az „övék” voltak. Gyurcsány Ferenc pártja, a DK, valamint a Jobbik ezt másképp látta és jelezték, volna alkalmas jelöltjük, akit az úgynevezett ellenzék közös jelöltjeként el tudnának képzelni. Erre úgy válaszolt a Momentum, hogy a fővárosi közgyűlésben nem szavazzák meg a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek. Azóta megszületett a megállapodás, momentumosok indulhatnak a XI. kerületi volt momentumos mandátumokért, cserébe a lila színekben pompázó párt támogatta Bősz Karácsony Gergely helyetteséül választását.

Június 26-án négy budapesti választókerületben rendeznek időközit.

A IV. kerületben Drabant Fruzsina indul a Fideszt és az Újpestért Egyesületet képviselve, míg Vasvári László képviseli a hat ellenzéki pártot. Ezen felül akad kutyapárti és mi hazánkos, sőt egy független jelölt is. A 2019-es önkormányzati választáson itt az azóta elhunyt közös ellenzéki jelölt diadalmaskodott meggyőző fölénnyel. Ugyan még nem írták ki, de az Országgyűlésbe került LMP-s Kanász-Nagy Máté újpesti választókerületében is választást tartanak hamarosan.

Józsefvárosban a kormánypártok ismét Gondos Juditot, az ellenzékiek – a Párbeszéd kivételével – Pityó Lászlót támogatják. A Párbeszéd nem vesz részt az együttműködésben és saját aspiránst sem állít. Itt kivételesen nagy csata várható, mivel Gondos legutóbb csupán hét darab szavazattal maradt le az azóta elhunyt ellenzéki mögött. Ilyen kiélezett küzdelemben döntő lehet, hogy Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM is indul a körzetben.

A szomszédban, a VII. kerületben lemondás miatt kell az urnákhoz járulniuk a szavazóknak. A lemondott, korábban egyébként fölényesen diadalmaskodó DK-s képviselő ugyanis áramlopási ügybe keveredett: az önkormányzat épületében kriptovalutát bányászott. Az ellenzék új, szintén a DK-ból érkező közös jelöltje, Jenei Kevin. A Momentum nem támogatja őt, igaz nem is indítanak ellene senkit. A kormánypártok régi-új potenciális kerületatyával próbálkoznak, Ripka Andrással. Kettejükön kívül további négy jelölt igyekszik érvényesülni.

Budapest belvárosában egy lemondott fideszes képviselő helyére keresnek új döntéshozót. Az eddigi képviselő, Pásztor Lajos, aki legutóbb 53 százalékkal nyert, húsz év után távozik. Neki évtizedeken át kulcsszerepe volt a a kerület ingatlangazdálkodásában mint a tulajdonosi és elidegenítési bizottság elnökének. A Rogán Antal polgármestersége idején zajlott ingatlanmutyik idején is ő töltötte be a posztot. A helyére Nagy Gergő pályázik kormánypárti és a momentumos Fábián Benjámin négy ellenzéki párt (DK, Momentum, MSZP, LMP) színeiben (a Jobbik és a Párbeszéd nem támogat senkit). Itt próbálkozik ki tudja hányadszor Schmuck Andor is mandátumhoz jutni, ezúttal függetlenként.

A XVI. kerületben, Rákosszentmihályon Vajda Zoltán országgyűlési képviselő megüresedett önkormányzati választókerületében keresnek képviselőt. Az ellenzék jelöltje a Márki-Zay-féle MMM-ből érkezett Farkas Adrián, aki függetlenként indul, de az ellenzéki pártok nem indítanak ellene pártjelöltet. A Fidesz ismét Horváth Ádámot indítja, aki 2019-ben 74 szavazattal maradt le Vajda mögött, így egészen biztosan nagy küzdelem lesz idén július 10-én. Horváth itt korábban tudott már egyszer nyerni, annak ellenére, hogy a közösségi oldalán zsidózott.

Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényben július végén tartanak időközit, még nem indult el az ajánlásgyűjtés. Az országgyűlési képviselővé válása miatt lemondott momentumos Tóth Endre helyére szükséges új embert választani. Itt is szoros csata várható.

Az I. kerületben az Országgyűlésbe bekerülő momentumos Gelencsér Ferenc, a párt nemrég megválasztott új elnöke helyére keresnek képviselőt, még nem írták ki a választást. Itt sem előre lefutott meccs várható.

A további időközi választások adatait, jelöltjeit a http://valasztas.hu/helyi-onkormanyzati-valasztasok oldalon tudja böngészni.