Magyar Péter: Nem tehetik meg, hogy Orbán Viktort ne idézzék be tanúként

Magyar Péter: Nem tehetik meg, hogy Orbán Viktort ne idézzék be tanúként

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mondatról mondatra végighallgattuk az ügyészekkel a hangfelvételeket, de minősíteni azokat nem nekem kell – mondta Magyar Péter, miután kijött a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épületéből. „Annyit tudtam elmondani, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb politikai és jogi skandaluma ez, ami kiderült.” Megismételte, hogy megkérte Varga Juditot, menjen el vele, ezt nem tette meg, a mai Facebook-posztját pedig nem ő írta szerinte. Megdöbbentő, hogy a lényegi állításra nem reagált a kormány egyetlen mondattal sem, igyekeznek elterelni a figyelmet – tette hozzá.

Hozzátette, hogy az ügyészségtől nem kapott arra választ, hogy most milyen nyomozati lépéseket kívánnak tenni. Az ügyészség most nem tehet mást, mint hogy több kormánytagot meghallgatnak, nem tehetik meg, hogy a miniszterelnököt ne idézzék be tanúként. „Nyilvánvalóan jóval több dologról van neki tudomása, mint amiről a volt feleségemnek és nekem tudomásom volt” – mondta.

Frissítés: az esti tüntetésről szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

„Mindenkit arra szeretnék kérni vidéken és Budapesten, hogy ma este 6 órakor találkozzunk az V. kerületben, a Markó utca 16. szám előtt, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt, és követeljük ennek az ügynek a független, objektív, politikai befolyásolástól mentes kivizsgálását, a valódi felelősök megbüntetését és minden szükséges tanú meghallgatását. És hogy ha ott összegyűltünk, akkor utána sétáljunk át békésen a Kossuth térre, és követeljük a kormány lemondását, és mondjuk azt ki, hogy eddig és ne tovább” – fogalmazott. Megerősítette, hogy nem vágott felvétel az, amit ma bemutatott. Mostantól pedig mindenkit beperel, aki valótlanságot állít, száz fős jogi csapat ajánlotta fel a segítségét neki. A megítélt kártérítéseket a bicskei áldozatoknak fogja ajánlani.

Legalább három vagy négy nagyon súlyos bűncselekmény hangzik el a felvételen, de azért is kellenek a tanúkihallgatások, mert sokkal több információval rendelkeznek azok, akiket meg kellene hallgatni. Azt is mondta, hogy Varga Judit és Gulyás Gergely magukban a bűncselekményekben nem érintett. Felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte Schadl György közleményét is Rogán Antalék fogalmazták, csak meg kell nézni a szóhasználatot.

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy ebben az ügyben jelenleg ennyi hangfelvételt talált, de keresi őket. Készült még hangfelvétel, de nem ebben az ügyben, ebben nincs más terhelője – tette hozzá. Nem tudta megmondani az ügyész, hogy kell-e újabb alkalommal jönnie, de ma reggel bedobtak neki egy idézést a Központi Nyomozó Főügyészségtől, amelyről még nem tudja, hogy miért, milyen ügyben íródott. Újra elmondta, hogy nem bántotta a feleségét, ennek pont az ellenkezője történt inkább szerinte, és igazságügyi miniszterként nem is ment volna bele a felesége a gyerekek közös nevelésébe a válás után, ha bántalmazta volna. – Ha valaki elolvassa Varga Judit, Schadl György és az ügyészség közleményeit, látja, hogy ezek egy helyen készültek – tette hozzá. 

Biztosan el fogunk indulni az EP-választáson, amelyen olyan eredményt fogunk elérni, ami még a Holdról is fog látszani. Több, nem parlamenti párttal is tárgyalok erről – fogalmazott. (Az EP-választásig saját pártot már nem tud létrehozni.) Üzent az ellenzéknek is: szerinte most nekik is itt lenne a helyük. Az ellenzéki szavazókat és a politikusokat is várja estére, de kérte, hogy pártzászlókat ne vigyen senki.

A főpolgármester-választásra vonatkozó kérdésre azt válaszolta, kíváncsian várja, hogy Szentkirályi Alexandra mikor lép vissza. Arra a felvetésre, hogy ezek szerint Vitézy Dávidot a kormány emberének tartja, úgy reagált, hogy szoros szálakkal kapcsolódik a kormánypárthoz. 

Szerencsésebb fejlődésű országban egy ilyen hangfelvétel után a kormány lemondana, de nekünk nem ilyen bátor kormányunk van – tette hozzá. A tüntetésre egyébként várja Gulyás Gergelyt és a Fidesz becsületes tagjait is.