Napelemes pályázatot hirdet az Innovációs Minisztérium

Napelemes pályázatot hirdet az Innovációs Minisztérium

Napelemek a háztetőn.  (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napelemes rendszerek telepítésére, nyílászárók cseréjére, fűtés korszerűsítésére, valamint akkumulátor telepítésére lehet támogatást igényelni az Innovációs és Technológiai Minisztérium hétfőn meghirdetett pályázata szerint.

A négy ütemben induló pályázat 100 százalék vissza nem térítendő támogatásról szól és vonatkozhat egyrészt a tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer telepítésére – ez esetben legfeljebb bruttó 2 900 000 forint kérhető. A másik lehetőség a szintén tetőre helyezett, a pályázatban részletezett kapacitáskorlát mellett napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje, akár bruttó 11 300 000 forint támogatási összeg értékben. Elsőként a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyeiek számára nyílt meg december 6-án a pályázat. December 13-tól a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyeiek, december 20-tól a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek jelentkezhetnek. December 27-től Budapest és Pest megye lakói adhatják be pályázataikat.

A minisztérium indokolása szerint a családi házak, sorházak és az alacsony lakásszámú lakóházak többsége elavult fűtési rendszert alkalmaz, ami többlet energiafelhasználást, és így magas fogyasztást és a szükségesnél nagyobb széndioxid kibocsátást okoz. Az energiatakarékosság javítását célzó beruházások megvalósítása sok pénzbe kerül, ami nehézséget okoz az alacsonyabb jövedelműek számára.

Az elbírálás során előnyben részesítik a fejlesztendő járásokban élőket, valamint azokat, akik gyermeket nevelnek. A minisztérium számításai szerint akár 35 ezer család részesülhet támogatásban.