Rusvai Miklós: A hétvégén akár elsők is lehetünk az Európai Unióban az átoltottságot tekintve

Rusvai Miklós: A hétvégén akár elsők is lehetünk az Európai Unióban az átoltottságot tekintve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idáig egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy Magyarországon megfelelően immunizált ember, akárcsak egyetlen egy is, kórházba került volna – szögezte le az Alfahírnek adott interjújában Rusvai Miklós víruskutató.

A virológus beszélt arról is, hogy a vakcina nem a fertőződést akadályozza meg, hanem csökkenti a megbetegedések számát, ezáltal pedig az egészségügy terhelését. Mint hozzátette, a fertőzötteknek egyes becslések szerint 10, más becslések szerint 30 százaléka betegszik meg. A vakcina, ha megfelelően immunizált a szervezet, azt tudja elérni, hogy senki ne betegedjen meg, vagy legalábbis még sokkal kevesebben. Szerinte a vakcinától azt lehet várni, hogy senki sem fog lélegeztetőgépre kerülni, és ha ki is alakul a betegség, a legtöbbször csak nagyon gyenge tünetekkel. 

A vakcinák hatásfokával kapcsolatban elmondta, minimum elvárás, hogy legalább 80 százalékban védjenek. A hatásfokot a harmadik fázisú klinikai tesztek alapján állapítják meg a vakcinagyártók, de a tapasztalat ezt sokszor felülírja. Akár jó irányban is: „a kínai vakcina elállítója, a Sinopharm eredetileg 79 százalékos védettséget mutatott ki a klinikai tesztek során, de ahány országban eddig alkalmazták – például Szerbiában, az Emirátusokban, Marokkóban –, mindenütt 80 százalék fölött, általában 84-86 százalék közötti védőhatást állapítottak meg” – közölte a kutató. Az AstraZeneca vakcinájánál 89-94 százalékos védőhatást jelentett a gyártó, de Dél-Afrikában 60 százalék alatti védőhatást tapasztaltak, emiatt fel is függesztették az alkalmazását. 

Magyar adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, mert nem elég régóta zajlanak az oltások, az elvégzett tesztek száma is kérdéses, és a magyar adatszolgáltatás nem a legjobb ebből a szempontból – fogalmazott, majd hozzátette: „idáig egyetlen olyan esetről sem tudunk, hogy Magyarországon megfelelően immunizált ember, akárcsak egyetlen egy is, kórházba került volna”.

Rusvai szerint a hazai oltási kampányban nem állunk rosszul. „Jelenleg Európában csak Izraelben, Máltán, Nagy-Britanniában és Szerbiában magasabb az immunizáltsági szint, és ha ilyen ütemben folynak az oltások, akkor elvileg, és ennek a lehetősége adott, a hétvégén akár elsők is lehetünk az Európai Unióban az átoltottságot tekintve. Ehhez nagyjából 300 ezer embert kellene beoltani a hátralevő 5 napban ”– vélekedett.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy társadalmi védettségről csak akkor beszélhetünk, ha a lélegeztetőgépeken lévők, a kórházban ápoltak száma is úgy lecsökken, hogy az érzékelhető lesz. Ehhez szerinte legalább 3 hét kell még.

A járvány csúcsát március végére várja az MTA doktora, addigra érnek be, és nagyjából egyszerre a március 8-a óta érvényes szigorítások, és a 10 nappal ezelőtt kezdődött oltási kampány hatásai. Addig azonban még folyamatosan romlani fognak a statisztikai adataink.

Ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést, szerinte bármilyen módon, de növelni kell az ellátási kapacitást, például új osztályokat kell COVID-osztályokká nyilvánítani.

Szóba került az is, hogy mi a jobb megoldás, ha többen kapnak egy oltást, vagy kevesebben kettőt. Rusvai Miklós szerint azt kell mérlegelni, hogy ha egy oltást adunk, akkor hitelen megnövekszik ugyan az immunizáltak száma, de a védelem rövidebb ideig tart. A második oltás révén magasabb szintű és tartósabb immunitás alakul ki.

– Mivel a jelenlegi vizsgálatok szerint már egy oltás is nagyon erősen növeli az immunis emberek számát, eléri a védőhatást, ezért most azt a stratégiát határozta el a kormány, hogy inkább rövidebb ideig tartó immunitást alakít ki több emberben. Azaz a mostani akut járvány-helyzetet akarja javítani, letörni a mostani hullámot. Időt kell nyerünk – szögezte le a tudós. A Pfizernél és az AstraZenecánál a hatékonyságból legfeljebb 10 százalékot kell levonni az egy oltás miatt, és fél év immunitást lehet garantálni. 

Mindezek alapján határozottan eltanácsolt mindenkit attól, hogy március 15-ére tömegrendezvényt szervezzen.