Rusvai Miklós: Nagyon jó, ha minél többen, minél hamarabb megkapják legalább az első dózist

Rusvai Miklós: Nagyon jó, ha minél többen, minél hamarabb megkapják legalább az első dózist

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azért tolódik le a koronavírust elkapó betegek átlagéletkora, mert a 70 éven felüliek közül már egyre többen megkapták az oltást, így ők védettnek számítanak – mondta a harmadik hullámot elemezve Rusvai Miklós. A víruskutató egyetemi tanár a közszolgálati M1 vasárnap reggeli műsorában a kórokozó terjedésének felgyorsulásával kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a Magyarországon fertőző brit és dél-afrikai mutáció kórokozó képessége erősebb.

Az oltásokról, illetve az oltási stratégia változásával kapcsolatban, azt mondta, erre azért van szükség, hogy minél többen minél hamarabb legalább a vakcina első dózisát kapják meg. Ugyanis már egy adag is 80 százalék feletti védettséget nyújthat a szakember szerint. „A vakcinázás nem a fertőzés, hanem a megbetegedés, és az elhalálozás esélyét csökkenti, reményeink szerint meg is szünteti. A megfertőzötteknél jóval enyhébbek lehetnek a tünetek” – mondta Rusvai Miklós.

A virológus szerint a részlegesen védett népesség esetében az jelenthet problémát, hogy sokkal gyorsabban és nagyobb számban alakulhatnak ki. – De most a rövid távú problémákat kell orvosolnunk, a célunk most az, hogy ezúttal a harmadik hullámot is a lehető legjobb ellaposítsuk – jelentette ki a kutató.

Az átoltottsággal kapcsolatban Rusvai Miklós megjegyezte, az átimmunizáltságnak el kellene érnie a 70 százalékos szintet; ez közel 7 millió embert jelent Magyarországon – ebbe beletartozik az a nagyjából 1,5 millió ember is, akik megkaphatták a kórt. A szakember szerint ezért még legalább 3,5 millió embert kell beoltani, illetve, sajnos, ide kell számolni még azokat, akik az elkövetkezendő időszakban kapják el a koronavírust.

A vakcinafejlesztésekkel kapcsolatban Rusvai arról beszélt, bízik benne, hogy egyre kisebb fanyalgás fogadja a gyors fejlesztéseket. Mint mondta, sok évtizedes tapasztalat áll már a világ kutatói mögött, és a jelenlegi járvány is fokozta mind a fejlesztést, mind a gyártási lehetőségeket. A virológus szerint a különböző mutánsokra a jövőben a jelenleginél még gyorsabban fejlesztenek ki védőoltásokat.

– A dél-afrikai mutáns ellen védő vakcinák minden korábbi mutáns ellen védenek – mondta Rusvai Miklós. Így a korábbi vakcinák részlegesen bármelyik mutáns ellen védhetnek, a később fejlesztendők, módosítottak pedig minden korábbi variáns ellen védelmet nyújtanak majd. Az egy dózisú Johnson & Johnson oltóanyagról szólva a virológus azt mondta, mivel a korábbi vakcinák is már az első adagtól védelmet nyújtanak, az egy adagos változat kicsit fokozhatja az átoltottságot, de minden vakcina, így a két dózisú változatok is gyorsítják az átimmunizálás folyamatát.