Szombaton a Kossuth téren tüntetnek a pedagógusok és a diákok

Szombaton a Kossuth téren tüntetnek a pedagógusok és a diákok

Elég a lenézésből – az oktatásért tüntetnek 2022. november 18-án (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Molnár Áron színművész mozgalmával, a noÁR-ral szervez tüntetést a fővárosi Kossuth térre november 26-ra – közölték a szervezők. A szombat délután demonstráció a szervezők megfogalmazása szerint egyben nemzeti konzultáció is lesz.

Azt írták, hogy a kormány elhibázott politikája, döntésképtelensége, az elmúlt évek folyamatosan romló tendenciája miatt mára válságos helyzetbe került a közoktatás, aminek a tanulók a kárvallottjai. Úgy fogalmaztak, nem véletlenül a tüntetések, élőláncok éve 2022, a magyar társadalom ugyanis megértette, a jövő nemzedékének sorsa dől el az iskolapadokban. Azt írták, nem pusztán bérharcot folytatnak, hanem az oktatás azonnali reformját követelik.

A tüntetés elején, 14.45-kor petíciót adnak át az oktatás irányítójának, a Belügyminisztériumnak. Közös álláspontjuk jeleként adják át azt a 9 pontot, amelyet korábban fogadtak el társadalmi és civil szervezetek.

A petíció átadása után, 15 órakor indul a tüntetők menete az Akadémia utcán át, és várhatóan 15 óra 20 perc körül érkezik a Kossuth térre.

A Kossuth térre szervezett megmozdulás programjairól azt írták: a tanárlázadásokról is ismert miskolci Herman Ottó Gimnázium volt diákjainak és jelenlegi tanárainak együttese játszik majd. Fellépnek a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium pedagógusai, szólnak a tüntetőkhöz óvoda- és gyógypedagógusok, egyházi és állami intézményben tanítók, az Egységes Diákfront képviselői, és persze szülő is. Fellép Molnár Áron, a noÁr mozgalom alapítója is. A tüntetés műsorvezetője egy másik színművész, Nagy Zsolt lesz. A tiltakozó megmozdulást az Amnesty International Magyarország civil szervezet önkéntesei biztosítják rendezőként.

A tüntetés várhatóan 17 és 17 óra 30 között ér véget – tudatták.