Transparency: Hivatali visszaélésekről beszélt Varga Judit, lépnie kell az ügyészségnek

Transparency: Hivatali visszaélésekről beszélt Varga Judit, lépnie kell az ügyészségnek

Magyar Péter az ügyészség előtt 2024. március 26-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha ez a felvétel valódi és a rajta elhangzottak igaz állítások, akkor az ügyészségnek azonnal eljárást kellene indítania hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával – mondta a Magyar Hangnak Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője. Azt azért reményt keltőnek tartja, hogy a nyomozó hatóságok és az ügyészség kötelékében igenis vannak tisztességes, a munkájukat becsülettel végző szakemberek.

Ligeti Miklós megkeresésünkre arról beszélt, nincs elég tudásunk arról, hogy a Magyar Péter által közreadott beszélgetés mennyire hiteles. Ha azonban az, akkor nagyon súlyos bizonyíték arra nézve, hogy a hatalom a saját érdekei mentén belenyúl az igazságszolgáltatás folyamataiba. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, az ominózus hangfelvételen az hangzik el Varga Judittól, hogy az úgynevezett Völner-Schadl korrupciós botrány irataiból – feltehetően Rogán Antalék, de a nevét csak Magyar Péter mondja ki – „javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be...”; „persze, magukat kihúzatták”. Később az is elhangzik, hogy „ez azért történhetett meg, mert az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”.

Ez utóbbi mondat Ligeti Miklós szerint mutathatja, hogy mindent nem lehet eltussolni, még nem tolódtunk teljesen Keletre. – Ha egy ponton túl már égig ér a korrupció, afelett már nem lehet átnézni, erre magában bizonyíték a Völner-Schadl-ügyben történt vádemelés, és a Simonka, Boldog, Mengyi-féle eljárások is – mondta. Egy „normális országban” az ügyészség szerinte Magyar Péter mellett beidézné a felvételen megszólaló Varga Juditot, és persze kiterjesztené a vizsgálatot a Schadl-lehallgatási jegyzőkönyveben megemlített Tóni, Ádám és Barbi kilétének a megállapítására is.

A bántalmazás nem mindenre magyarázat

A Transparency International Magyarország képviselője szerint Varga Judit a Facebookon közzétett beismerő nyilatkozata után már nem tagadhatja le megszólalását – még akkor sem, ha a felvétel állítása szerint lelki terror hatására, a volt férj kívánságainak megfelelően született. – Azt semmilyen terror nem magyarázza, hogy Varga Judit tudott Rogán Antalék állítólagos közbeavatkozásáról, arról, hogy a propagandaminiszter belenyúlhatott a dokumentumokba. Igazságügyi miniszterként Varga Juditnak nem lehetne tudomása olyan adatokról sem, amiket a Nemzeti Védelmi Szolgálat titokban rögzített egy korrupciós bűnügy felderítése során. A büntetőeljárás során a leplezett felderítési eszközök alkalmazásának az elrendelése mindig a bíró dolga, sosem a kormányé – magyarázta Ligeti Miklós, aki szerint az is magyarázatra szorul, miért tátong akkora szakadék a Völner-Schadl ügy sajtóhoz eljuttatott lehallgatási jegyzőkönyvei és a későbbi ügyészségi vádemelés között.

Törvénysértések hálójában

A hangfelvételen elhangzottak ráadásul egyszerre több törvénysértésre is utalnak. Ha Varga Judit igazat mondott, akkor Rogán Antal vagy emberei hivatali visszaélést követtek el, amikor a kabinetminiszter érdekében jogtalan előnyt szereztek az iratok, bizonyítékok manipulálásával, nevek és szövegrészletek törlésével – hiszen a propagandaminiszternek sem lehet hozzáférése az ilyen aktákhoz. Visszaélést követett el a miniszter csapatával együttműködő, Rogán Antal illetéktelen beavatkozását tudomásul vevő ügyész is. Varga Judit pedig minősített adatokkal élhetett vissza, amikor illetéktelenül titkos vagy szigorúan titkos besorolású információkat osztott meg a férjével, miközben feltehetően ő maga is szabálytalanul jutott ezeknek az adatoknak a birtokába. Ráadásul, szenvtelenül számol be egy tudomására jutott bűncselekményről, pedig erről – hivatalos személy révén – azonnal feljelentést kellett volna tennie.

Ligeti Miklós bízik abban, hogy az ügyészség nem söpri le ezeket az állításokat és dokumentumokat az asztalról, bár nem tudja, „mennyire vastag a bőr a hatóság képviselőinek arcán”. 

Keddi ügyészségi meghallgatása után Magyar Péter az elmúlt harminc év legnagyobb politikai és jogi skandalumának nevezte a hangfelvételen elhangzó állításokat. Szerinte az ügyészség most nem tehet mást, mint hogy több kormánytagot meghallgatnak, nem tehetik meg, hogy a miniszterelnököt ne idézzék be tanúként. Magyar Péter kedd délutánra demonstrációt hirdetett meg a Legfőbb Ügyészség fővárosi, Markó utcai székháza elé, majd a Kossuth térre ahol a részvevők az ügy objektív kivizsgálását, a felelősök megbüntetését követelik majd.