Magyar Péter megérkezett az ügyészségre

Magyar Péter megérkezett az ügyészségre

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

A sajtó képviselői mellett szimpatizánsok is várták kilenc óra előtt Magyar Pétert a Fővárosi Nyomozó Ügyészség előtt. Tudósítónk helyszíni bejelentkezése szerint aktivisták látványos performance-szal jelentkeztek: hoztak egy hatalmas, felfújt gumikaszást, így készülnek egy tiltakozó akcióra, de a későbbi beszélgetés során kiderült, hogy ők nem Magyar Péter miatt jöttek ki. Talpra magyar molinós fiatalok viszont igen, ők is ott gyülekeztek az ügyészség előtt. 

Magyar Péter kilenc előtt egy-két perccel meg is érkezett az ügyészségre, két testőr kíséretében. Mint elmondta, az ominózus hangfelvétel, amelyet reggel kilenckor kitett a Facebook-ra és a Youtube-csatornájára, kevesebb mint kétperces, erről ITT olvashat. Ezután ezt bemutatja az ügyészségen is. Ígérete szerint többet fog mondani a Varga Judittal folytatott beszélgetéséről, és mindenre fog válaszolni, miután kijött az épületből.

Az ügy előzménye, hogy Magyar Péter múlt szerdán kiállt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség elé, és három állítást tett: az első az volt, hogy Schadl György Rogán Antal propagandaminiszter embere volt, vagyis Rogán tudott a Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnökét és Völner Pált, az igazságügyi minisztérium volt államtitkárát érintő korrupciós ügyről. Elmondta azt is, hogy már Schadl György őrizetbe vétele előtt fél évvel tudomása volt a kormánynak a nyomozásról és a titkos megfigyelésről, és erről Völner Pált is tájékoztatták. Ez annyiban egybevág a Telex értesülésével, miszerint az államtitkárt Schadl őrizetbe vétele előtt két nappal, 2021. november 3-án figyelmeztették, igaz, Magyar arról beszélt, hogy fél évvel korábban szóltak neki. A harmadik állítása pedig az volt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei bementek az ügyészségre, és manipulálták az ügyészségi iratokat: vagy kivettek, vagy kihúztak, vagy megmásítottak benne dolgokat. 

– Gulyás Gergelytől és Varga Judittól vannak információm, de nem mondtam, hogy csak tőlük – jelentette ki a szerdai ügyészségi meghallgatása után Magyar Péter. Elmondása szerint ő készítette a felvételeket, amikor megtudta, hogy „ez egy maffiaállam, amiből nagyon nehéz kiszállni”. Arról, hogy miért csak most állt elő ezekkel az állításokkal, noha elmondása szerint hónapok óta a birtokában vannak a bizonyítékok, azt mondta: „Eddig védtem a családom, most őket már nem tudom, de az országot még talán igen.” 

Ezután Magyar Péter szombati Facebook-posztjában azt írta, hogy kedden 9-kor a YouTube-csatornáján és a Facebook-oldalán is közzé teszi azt a felvételt, amely szerinte korábbi állításait bizonyítja. Hétfőn Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-posztja alá írt kommentjében azt írta: „Remélem például, hogy miután holnap meghallják az emberek, ahogy a volt igazságügyi miniszter elmondja, hogy miként működik az ügyészség és a hatalom, több ezren fogjuk követelni a legfőbb ügyész és a bűncselekményt elkövető kormány távozását. Hétfő este Magyar Péter elmagyarázta az állításait alátámasztó hangfelvétel „keletkezésének és nyilvánosságra hozatalának okát és körülményeit” a Gulyáságyú Média munkatársának, Gulyás Balázsnak. Azt rögtön megerősítette, hogy a felvételt ő készítette 2023 januárjában, és a volt felesége, Varga Judit volt igazságügyi miniszter hallható rajta egy családi beszélgetés során. Ezen az estén a feleségének javasolta, hogy mondjon le, mert Magyar szerint Varga korábban arról beszélt, hogy egy maffiakormányban van, amiből nem lehet kiszállni.

Magyar azt mondta, azért érezte, hogy ebből a beszélgetésből rögzítenie kell valamennyit, mert ezzel meg tudja majd védeni a családját. Korábban nem tervezte felhasználni ezt a felvételt, de úgy érzi, hogy ezzel még az országot meg tudja menteni a kormánytól. Állítása szerint két-három héttel ezelőtt jelezte Varga Juditnak, hogy nyilvánosságra kerülhet ez a felvétel. Magyar szerint Varga nagyjából tisztában lehetett azzal, hogy mi szerepelhet rajta. Magyar egyébként Vargát megpróbálta meggyőzni, hogy ő is menjen be az ügyészségre tanúskodni, de erre nem volt hajlandó. Mivel nem minden érthető, ezért feliratokkal is ellátták a felvételt, de az ügyészséghez a vágatlan verziót fogja beadni.