Ungár Péter: a szociális törvény módosítását benyújthatta volna maga Novák Katalin is

Ungár Péter: a szociális törvény módosítását benyújthatta volna maga Novák Katalin is

Ungár Péter (Fotó: Magyar Hang/Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin aláírta a szociális ellátórendszert alapjaiban újraértelmező törvénymódosítást. Egyértelműen következett ez Novák Katalin eddigi politikai pályafutásából – írja Ungár Péter, az LMP társelnöke legújabb Facebook-bejegyzésében, annak kapcsán, hogy a köztársasági elnök a szerda esti Magyar Közlöny tanúsága szerint aláírta a sok vitát és heves tiltakozásokat kiváltó szociális törvényt.  Ez alapján az állam részben kivonul a szociális ellátásból, nem véletlen, hogy Szabó Tímea párbeszédes politikus korábban „Lex Megdöglesznek” nevezte a javaslatot. 

Ungár szerint az államfő korábbi megnyilatkozásai is előrevetítették ezt a döntést, és példának hozta fel azt a videót, amelyben Novák kifejtette a magyar nőknek. „ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon, vagy, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként, úgy hogy „csak” a családjának él.”

Az ellenzéki politikus szerint ez a kijelentés elég jól illusztrálja, miért és hogyan fogadhatnak el egy olyan törvényt, ami alapján az egyén és hozzátartozói felelősek a gondoskodásért, az állam pedig minimálisan.

– Pedig a valóság ma Magyarországon az, hogy egy nő, vagy egy férfi nem azért nem tud sokgyermekes szülőként „csak” a családjának élni, mert nem akar, hanem mert egy fizetésből nem lehet egy családot eltartani – fejtegeti. Mint hozzáteszi, a családok nem gonoszságból nem tudják megoldani az idősgondozási problémák nagy részét, hanem azért, mert nem engedhetik meg maguknak azt, hogy kiessenek a munkaerőpiacról.

Ugyanakkor leszögezi: az LMP nem véletlenül elő olyan mozgalommal, hogy „Ne írd alá Katalin”. Szerinte ugyanis  ezt a törvénymódosítást egy az egyben benyújthatta volna maga Novák Katalin is.

Mint végezetül írja, az állami szociális ellátórendszert bővíteni kell és nem kiszervezni, és meggyőződésük, hogy ezt a magyar állampolgárok többsége is így gondolja.