Az EU nagykövetei győzködik Orbánt az olajembargó helyességéről

Az EU nagykövetei győzködik Orbánt az olajembargó helyességéről

Orbán Viktor videókonferencia közben, 2020. szeptember 9-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajtóinformációk szerint javában folyik az alkudozás Magyarországgal Brüsszelben arról, hogy milyen feltételekkel hajlandó az Orbán-kormány az olajembargót támogatni.

A tagállamok EU-hoz akkreditált nagykövetei ezekben az órákban tárgyalnak a hatodik szankciós csomagról, amelynek a legvitatottabb pontja, hogy a javaslat szerint az EU fél éven belül leállítaná az orosz olaj vásárlását. Magyarország azonban ezt nem hajlandó elfogadni, Orbán Viktor péntek reggeli rádiónyilatkozatában a magyar gazdaságra ledobott atombombához hasonlította a javaslatot.

Az Eurologus arról ír, hogy a kiszivárgott hírek szerint Magyarország és Szlovákia eleve kapott volna haladékot 2023 végéig, ezt megtoldanák még egy évvel, 2024 végéig. Csatlakozott a halasztás kérőkhöz Csehország is, esetükben 2024 közepéig biztosítanának átmenetet, de csak abban az esetben, ha a Transalpine csővezeték nem készül el hamarabb. Ugyanakkor Magyarország továbbra is elégedetlen ezzel az ajánlattal.

Szakértők és politikusok is arra hívják fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor ezt a vitát - és a vétót - szeretné felhasználni arra, hogy a korrupció miatt befagyasztott helyreállítási alap forrásaihoz hozzájusson Magyarország és az egész átállás költségeit uniós pénzből lehessen finanszírozni.