Matolcsy György a kormánynak és Parragh Lászlónak is beszólt

Matolcsy György a kormánynak és Parragh Lászlónak is beszólt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. április 8-án. Mellette Polt Péter legfőbb ügyész (b) (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jobb az önkéntesség, jobb az önkéntes kamara, a legjobb a jól működő kamara – mondta Matolcsy György jegybankelnök hétfőn a parlament ülésén a jobbikos Lukács László György azonnali kérdésére válaszolva.

„Nem lettem kamarai szakértő annak ellenére sem, hogy a kamara elnöke már jegybanki szakértőként tekint magára” – így kezdte a válaszát Matolcsy György a kötelező kamarai tagságot bíráló felvetésre. Matolcsy György a világ kamarárai rátérve azt mondta, van a kötelező és az önkéntes, az utóbbiak jobban működnek, egyértelműen. „Az önkéntesség itt jobb, a magam részéről tehát egy önkéntes kamarai rendszert szívesebben látnék. Nem hiszem, hogy érdemes a kötelező kamarai rendszerben olyan kamarát fenntartani, ahol felmérések szerint a tagok 80-90 százaléka nem vesz igénybe a kamarai szolgáltatásokat.”

A jól működő kamarára egyébként Ausztriát hozta fel, ahol ugyan kötelező a tagság, de szerinte fantasztikusan jól működnek, 105 jövőbeli technolóigát ajánlanak, mindegyik a jövőhöz tartozik, legyen nekünk is egy jövőhöz tartozó kamaránk – ezzel zárta válaszát.

A kérdés másik része a külföldi vendégmunkások alkalmazására vonatkozott. Erre rátérve Matolcsy György azt mondta, átmenetileg, egy mukaerhiánnyal küzdő országban érdemes megfontolni a munkaerő behozatalát, leginkább a feldolgozóiparban, ez azonban nem a jövő útja. Azért sem, mert a feldolgozóipar jövője a vertikális vállalatokban van, ahol már nincs ilyen igény. A kamara segíthetné azt a szakképzést, ami miatt nem kell külföldi munkaerő – mondta válaszában Matolcsy.  

Közel 250 ezer vállalkozás nem fizette be a tagsági díjat idén Parragh Lászlónak, mert úgy látják, hogy semmit sem kapnak érte – mondta Lukács László György, Matolcsy válaszára reagálva. Ezért is indított népszavazási kezdeményezést, hogy erről vita legyen, de véleménye szerint is önkéntes tagság kellene.