Mindenkire veszélyes

Mindenkire veszélyes

Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt 2024. április 26-án (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Az elmúlt hetek egyik legtöbbet hangoztatott félreértése, hogy Magyar Péter politikai berobbanása kizárólag az ellenzéket veszélyezteti. Igazságmagva persze van, épp ezért is lehet ilyen népszerű a vélekedés. De félreérti a Fideszt, aki azt gondolja, hogy a kormánypárt érdeke nem a status quo őrzése volt. Még ha kizárólag az ellenzéket is forgatná fel Magyar, az sem lenne kedvező a NER számára. Az ellenzéket ugyanis nem lehet úgy újrarendezni, hogy az ne legyen veszélyes a jelenlegi kormányra. Pontosan tudja ezt a hatalmi elit is, érdemes megtekinteni a 444-en Lázár János őszinte nyilatkozatát: „veszélytelennek sem gondolom. Figyelni kell az eseményeket, hogy mi történik.” A Gulyás Gergely-féle „kipukkadt a lufi”-ra pedig azt mondta: „én szeretem megvárni a dolgok végét, és utána nyilatkozom. Majd meglátjuk, hogy mi fog történni a júniusi választásokon, és az azt követő években.”

Magyar Péter pártalapítása akkor lenne száz százalékig a kormány érdeke, ha 1–2 százalékos szereplőként bukkant volna fel. Akadnak persze olyanok is az elmúlt időszakból, akik hasonló támogatottsággal bírnak, őszinteségükben és jó szándékukban mégis bízhatunk. De ettől még nem véletlen, hogy a 2017-es Vona Gáborra össztűz zúdult, míg a Második Reformkorra egyelőre nem lőnek. Demokratikus jogállamban persze szükség van azokra is, akik szívós munkával, csendben építkeznek, képviselve azokat, akik rájuk szavaznak. Magyar viszont nem ennyit vállalt, hanem – kihasználva berobbanása erejét – rögtön a vezetést venné át. Amikor Márki-Zay megnyerte az ellenzéki előválasztást, sokan abban bíztak, ő fog így tenni. Aztán csalódottan vették észre, hogy a kormányfőjelölt egyik fő célja: egy sokadik frakciót kiharcolni saját kis pártjának. 

• Mi a helyzet a centrális erőtérrel? 
• Ki számít egyáltalán Fidesz-szavazónak?
• Mit ronthatott el korábban Bajnai Gordon és Márki-Zay Péter?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!