Hiába a megállapodás, nem fizet a MÁV a mozdonyvezetőknek

Hiába a megállapodás, nem fizet a MÁV a mozdonyvezetőknek

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keddi egyeztetésen is megtagadta a MÁV–Volán csoport új vezetése, hogy kifizessék a korábbi elnök-vezérigazgatóval aláírt megállapodás alapján a 2500 mozdonyvezetőnek, motorvonat-vezetőnek és Flirt motorvonat-vezetőnek járó pluszpénzt – tudta meg a Népszava.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) a március 10-től határozatlan időre meghirdetett sztrájk előtt néhány órával lépett vissza a munkabeszüntetéstől, mert Homolya Róbert jelentős részben teljesítette azt a követelésüket, hogy a 2021-ben elmaradt béremelések miatt egyszeri bruttó 545 ezer forint kifizetésével ellentételezze a cég a reálbérek elszenvedett csökkenését. 

– Olyan még nem volt a MÁV történetében, hogy egy aláírt megállapodást később nem tartott be a vállalat vezetése – mondta Barsi Balázs, a MOSZ elnöke. A keddi egyeztetésen ugyanis egyértelművé vált, hogy a MÁV-csoport és a MÁV-Start vezetése is csak a vállalatcsoport mind az 56 ezer dolgozójának kialkudott, az év végi hűségpénzből előre kifizetett 300 ezer forintos vasutasnapi pénzt hajlandó megadni, de az e fölött járó, külön kialkudott összeget annak ellenére nem, hogy a megállapodás külön is rögzítette: minden egyéb kifizetés a a többi munkavállalóval azonos módon illeti meg a mozdonyvezetőket. 

Most ismét összehívják a szakszervezet küldöttközgyűlését, amelynek jogában áll eldönteni, újból meghirdetik-e a sztrájkot vagy sem – tette hozzá. A nagyjából 2500 MÁV-Startos mozdony- és motorvonatvezető 80 százalékát tömöríti a szakszervezet