Orbán egy térdelő, szúrós szagú Magyarországot hagy az unokáira

Orbán egy térdelő, szúrós szagú Magyarországot hagy az unokáira

Az SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyárához vezető magánút (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szerint a magyar ember legfeljebb Isten, a hazája és a szerelme előtt térdel le. Meg a műszakvezetője előtt, ami ellen persze egy munkalapú társadalomban senkinek nem lehet semmi kifogása, több, az iváncsai akkumulátorgyári munkás mégis panaszkodott erről a jelenségről a Házon kívül riporterének. A nevüket, arcukat nem vállaló melósok elmondása szerint az történt, hogy a dolgozók azt az utasítást kapták, hogy ha koreai gyár koreai műszakvezető beszél hozzájuk, akkor ők hallgassák a szavait a földön ülve, térdelve, vagy guggolva. Előbbi Dél-Koreában gesztusnak, utóbbiak sértésnek számítanak. Valószínű, hogy az ázsiai működtetők és munkáltatók nem fenyíteni akartak a fejéri üzemükben, hanem kommunikációs- és kulturális félreértés történt, amiről amúgy szintén említést tettek a torzított hangú melósok. Ők úgy fogalmaztak, hogy kézzel-lábbal és fordítóprogramokkal beszélget az üzemek környékén a sok koreai, vietnami, ukrán, kirgiz – és magyar.

Igen, csakhogy ez a különbség egy súlyosabb dimenzióban is megjelenik: a hazai akkumulátorgyárakban zavarba ejtően sűrűn felbukkanó és rosszullétet okozó szúrós szagokra a koreaiak nem panaszkodnak, az ő társadalmuk ugyanis annyira munkaalapú, hogy nem igazán törődnek az olyan bagatell semmiségekkel, mint a spontán orrvérzés, a szédülés, az ájulás.

Az akkumulátorgyárakból kiszabaduló szúrós szagokat (vagyis a környezetre és a magzatokra veszélyes gázokat) pedig a hatóságok kezéből a kormányhivatalokéba adná a hírek szerint a kabinet. A Népszava írt arról, hogy forrásaik szerint úgy szervezik át a jövőben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy az iparbiztonsággal, a vízüggyel és a kéménysepréssel kapcsolatos ügyeket az ispánok kapnák meg. Ha ez megvalósul, akkor az azt jelenti, hogy az akkumulátorgyártó cégeknek nem szigorú hatóságoknak, hanem politikai vazallusoknak kell majd megfelelniük. Képzeljük el, mit jelent ez abban az országban, ahol erre az ágazatra építette szinte a komplett nemzetgazdasági stratégiát a hatalom.

Nagyapaként nagyon érdekel a kérdés, hogy milyen ország lesz Magyarország 2100-ban, és felelősséget érzek azért, hogy ne tegyek olyat, ami 2100-ban rossz lesz az unokáimnak – Orbán Viktor zongoraszóval kísért, a migrációról szóló szavai ezek egy Facebook-videóból. Nagyon úgy néz ki, hogy a kormányfő által vezetett és leuralt Magyarország szép lassan egy térdelő, szúrós szagú hely lesz a 21. század végére. És ez a jövő tényleg Orbán Viktornak köszönhetően kezdődött el.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!