Iváncsán nincs német, de a mongolok már az utcára hánytak

Iváncsán nincs német, de a mongolok már az utcára hánytak

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Iváncsa határában, a frissen szántott semmi közepén áll egy irányjelző tábla, rajta a világ bármely nyelvén érthető felirattal: centrum. Nem sok háromezer fő alatti kistelepülés peremén találkozni ilyesmivel, de a Fejér megyei községhez tartozó mellékutakra nagyon is ráférne egy olyan útba igazító jelzés, ami annyira nemzetközi, amennyire csak lehet. Hogy erre a jelenésszerű képződményre miért van szükség, arra választ ad a centrumban felállított színes térkép, amelyen a település melletti ipari park egy nagy szürke foltként jelenik meg.

„A mi nagy szocialista békeműveink nemcsak nagyra, hanem gyorsan is épülnek.”

Az ott épülő, méreteit tekintve minden jelzőt feleslegessé tevő koreai akkumulátorgyár környéke persze minden, csak nem szürke, épp ellenkezőleg: bámulatosan kaotikus és színes forgatagról van szó. Maga a végtelen sárga virágmezőben elterülő üzem persze egy hatalmas piszkosfehér monstrum, akkora, hogy kitakarja egész Iváncsát az M6-os autópályán közlekedők elől. Ám húzódik a gyár előtt egy jókora, kékben pompázó konténerváros, vele szemben egy földhányások közé felhúzott, nyüzsgő sátorváros áll, de sajnos egyikbe sem mehetünk be: a Garancsi István-féle Market Zrt. ugyanis beléptető kaput üzemeltet erre. Az építkezés parkolója viszont megközelíthető.
 

• Mekkora lesz az akkumulátorgyár?
• Hogy kerül Iváncsára Mészáros Lőrinc?
• Hogy állnak a nagyberuházáshoz az iváncsaiak?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!