Elárasztott orosz uránbánya miatt aggódnak a környezetvédők

Elárasztott orosz uránbánya miatt aggódnak a környezetvédők

Fotó: Unsplash/Johannes Daleng

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elöntött a víz egy szovjetkori uránbányát Kurgan megyében, így radioaktív szennyező anyagok kerülhettek az áradó Tobol folyó vizébe – írja a Hvg.hu az Agentstvo orosz tényfeltáró lapra hivatkozva. 

A portál szerint a bánya üzemeltetője egy olyan vállalat, amely a Roszatom orosz állami atomügynökség tulajdonában van. Az önkormányzat által közzétett, az áradási területet bemutató térképen látható, hogy a bánya két falu között található, amelyeket egyaránt elöntött a víz, a szintkülönbség miatt így a bánya is víz alatt van. Környezetvédők szerint az árvíz felszínre mosta a régi kutakban évek óta felhalmozódó radioaktív szennyező anyagokat, amelyek így a Tobol folyó vizébe kerülhettek. A folyó ivóvízként is szolgál a régió lakosai számára.

Helyi ökológusok szerint a bányákban évek óta halmozódott a „radioaktív iszap”, miközben a hatóságok figyelmen kívül hagyták, hogy a helyi lakosság többször tiltakozott a térségbeli uránbányászat ellen, mivel a Tobol folyó hajlamos arra, hogy tavasszal kiöntsön – írja a The Moscow Times. Andrej Ozsarovszkij atomfizikus és aktivista a lapnak elmondta, hogy ezeket az 1980-as években épült bányákat már korábban, 1994-ben is elárasztotta a víz. A Roszatom eddig nem kommentálta az eseményeket.