KABC: öngyilkosságot követhetett el a Los Angeles megyei lövöldözés gyanúsítottja

KABC: öngyilkosságot követhetett el a Los Angeles megyei lövöldözés gyanúsítottja

Rajtaütés a Monterey Park-i lövöldözés feltételezett elkövetőjének furgonján 2023. január 22-én (Forrás: Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy különleges osztag két fehér furgonon is rajtaütött, ám hivatalosan továbbra sem erősítették meg, hogy meghalt-e a kínai holdújév fesztivál után lövöldöző és 10 emberrel végző ázsiai férfi.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a saját furgonjában követett el öngyilkosságot az a férfi, akit azzal gyanúsítottak, hogy egy kínai holdújév fesztivált követően tíz személlyel – öt nővel és öt férfivel – végzett a Los Angeles belvárosától 7 mérföldre lévő Monterey Park kisvárosában. A BBC ugyanakkor leszögezte, a rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy a tett helyszínétől 48 kilométerre fekvő 150 ezres Torrance városában körbekerített fehér furgonban valóban a gyanúsított volt, és hogy ő életét vesztette.

A CNN hírtelevízió helikopteres felvételén az látszik, hogy a kivezényelt különleges alakulat, a SWAT egyik kommandósa betöri az anyósülés felőli oldalon a jármű ablakát, majd kinyitja az ajtót, a többiek pedig az oldalsó ajtón át bejutva megkezdik a furgon átvizsgálását. Később arról tájékoztattak, hogy ugyanabban a parkolóban egy újabb fehér furgont is átvizsgálnak a kommandósok. A rajtaütést végző SWAT-alakulat később kiadott egy szűkszavú Twitter-bejegyzést, amiben arról tájékoztattak, hogy „véget ért az akció, a környék biztonságos”.

Arról, hogy az elkövető öngyilkosságot követett el, az ABC hírcsatorna kirendeltségének, a KABC-nek egy helyi rendőr beszélt. Az esetről megjelent cikkében a televízió azt írta, egy testre bukkantak az egyik furgonban. Monterey Park polgármestere, George Chen köszönetet mondott a különleges osztagnak a fehér furgonokon végzett rajtaütést követően.

A rendőrség korábban közzétette a feltételezett elkövető, egy idősebbnek látszó ázsiai férfi körözési fotóját. A 177 centiméter magas és 68 kilogrammra saccolt gyanúsítottat ugyanakkor eddig még nem nevezték meg, és azt sem lehet tudni, hogy mi volt a tömeges mészárlás motivációja. A Los Angeles megyei sheriff, Robert Luna egy újabb sajtótájékoztatóján arról beszélt, az elkövető egyedül, magányosan hajtotta végre tettét, ám azt egyelőre nem lehet kizárni, hogy lehettek segítői. Luna szerint azért nem nevezték meg a gyanúsítottat, mert fennállt a szökés és elrejtőzés veszélye.

Eddigi információk szerint ugyanaz a férfi egy másik, a Monterey Parkhoz közeli Alhambrában is megpróbált lövöldözni. Ott a beszámolók szerint egy fegyverrel sétált be egy szórakozóhely táncterére, ám többen ráugrottak és kicsavarták a férfi kezéből a fegyvert; a gyanúsítottnak onnan sikerült elmenekülnie.

A lövöldözés hatására a Monterey Parkban tartott mellett már legalább két további kínai holdújév fesztivált mondtak le a szervezők Kaliforniában. A rendőrség későbbre ígért újabb tájékoztatást az ügyben.