Máris megvan, ki váltja Új-Zéland váratlanul lemondott kormányfőjét

Máris megvan, ki váltja Új-Zéland váratlanul lemondott kormányfőjét

Chris Hipkins új-zélandi oktatásügyi miniszter a sajtó képviselőinek nyilatkozik Wellingtonban 2023. január 21-én. (MTI/AP/Nick Perry)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Chris Hipkins volt minisztert választotta elnökévé vasárnap az új-zélandi Munkáspárt, így ő lesz a kormányfő Jacinda Ardern helyett, aki a héten lemondott, írja az MTI.

Mint arról beszámoltunk, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök csütörtökön váratlanul bejelentette, hogy a következő hónapban lemond, mondván, már nincs elég energiája ahhoz, hogy vezető maradjon. A progresszív oldal egyik kedvencének számító Ardern lemondásának hátterében az állhat, hogy odahaza sokat veszített a népszerűségéből.

Ami utódját illeti, a 44 éves Hipkins volt az egyetlen jelölt az új-zélandi Munkáspárt elnöki tisztségére, így megválasztása nem meglepetés. Helyettese Carmel Sepuloni lesz, akinek csendes-óceáni – tongai – őslakosok voltak a felmenői.

Sepuloni 2008-ban lett parlamenti képviselő, először tongai származásúként Új-Zélandon.

– Annak, hogy én lettem a miniszterelnök-helyettes, óriási jelentősége van a csendes-óceáni közösség szempontjából. Büszkén képviselem majd a samoaiakat, a tongaiakat, de az európai származású új-zélandiakat is, és az ország minden lakosát, legyen bármilyen származású – jelentette ki a politikusnő.

Az új kormányfő és helyettese október 14-éig vezeti a kormányt, mert akkor parlamenti választások lesznek.