Lemond Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

Lemond Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök (Fotó: Jacinda Ardern)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Februárban lemond posztjáról a hat éve kormányzó Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke – jelentette be a politikus a BBC szerint. Úgy fogalmazott: remélte, hogy megtalálja azt, amire szüksége van a folytatáshoz, de sajnos nem így történt, és nem tenne jót Új-Zélandnak, ha folytatná a munkát.

Jacinda Ardern volt a világ legfiatalabb női kormányfője, mikor 37 évesen az ország élére választották még 2017-ben. Egy évvel később pedig ő volt a világon a második megválasztott vezető, aki hivatala alatt gyermeket szült. Kormányzása alatt tört ki a koronavírus-járvány, de az országnak olyan tragédiával is szembe kellett néznie, mint amilyen Christchurch városában történt lövöldözés volt, vagy amilyen a Fehér-szigeteken történt vulkánkitörés. A politikus ezekre utalva úgy fogalmazott: „egy dolog vezetni az országot békeidőben, más dolog átvezetni válságokon keresztül. (...) Egyetlen pillanat sem volt, mikor úgy éreztük volna, hogy csak kormányzunk”.

A BBC cikke megjegyezte, bár 2020-ban Ardernék nagy győzelmet arattak a munkáspárttal, de a politikus népszerűsége az elmúlt hónapokban csökkenni kezdett. Ardern állítása szerint viszont nem azért mond le, mert azt gondolja, nem nyernének újra, hanem éppen azért, mert hiszi, hogy pártja győzni fog.

– Remélem, azzal a hittel hagyom az új-zélandiakat, hogy lehetsz kedves, de erős, együttérző, de határozott, optimista, de céltudatos – mondta hozzátéve, hogy azt is szerette volna megmutatni, hogy olyan vezető is lehet az ember, aki tudja, mikor van itt az ideje a távozásnak. Közösségi oldalán arról is írt, „egy ilyen kiváltságos szerep felelősséggel jár. Felelősség, hogy tudd, mikor vagy te a megfelelő személy a vezetői szerepre, és hogy tudd, mikor nem”. 

Új-Zélandon október 14-én tartanak parlamenti választásokat.