Több mint 650 visszavett településről számoltak be az ukránok

Több mint 650 visszavett településről számoltak be az ukránok

Ukrán katona egy lőállásnak használt épületben a keleti fronton, a Donyec-medencében fekvő Szeverodoneckben 2022. június 9-én (MTI/AP/Olekszandr Ratusnyak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán védelmi erők eddig 551 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv megyében és 88-at a déli herszoni régióban – közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője pénteki tájékoztatóján az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint. A tisztségviselő hozzátette, hogy a visszafoglalt 88 herszoni településen 11 827 civil él. Elmondta, hogy jelenleg humanitárius segítséget nyújtanak a Herszon megyei beriszlavi járásban felszabadított településeinek lakóinak, javítási munkálatokat folytatnak, helyreállítják az elszakadt elektromos vezetékeket, megrongálódott villanyoszlopokat és átvizsgálják a transzformátor-alállomásokat.

Timosenko kiemelte, hogy Herszon megye felszabadításának kezdete óta 156 háborús bűntettet dokumentáltak a régióban, Harkiv megyében pedig 1685-öt. Hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is ágyúzzák Harkivot és a régiót, már több mint 12 ezer objektumot semmisítettek meg a megyében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója a Facebookon arról számolt be, hogy mostanáig az ukrán erők 43 települést vettek vissza a Donyec-medencei régióban. „E települések közül hétben gyakorlatilag nem maradtak emberek” – jegyezte meg. Szavai szerint elkezdtek segélycsomagokat osztani a visszavett települések lakóinak, a limani és a szvjatohirszki térségben már mintegy 17 500-an megkapták az ott élő 18 500 lakos közül. A kormányzó elmondta, hogy a felszabadított területekről 298 embert evakuáltak, köztük 11 gyereket. Hangsúlyozta, hogy fokozni kell a kiürítést, mert nehéz lesz a tél, ezeken a területeken még nincs vezetékes víz, villany, és fűtés. Hozzátette, hogy 13 településen viszont helyreállították a gázszolgálattást.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.