Tárgyalások zajlanak NATO-csapatok Magyarországra telepítéséről

Tárgyalások zajlanak NATO-csapatok Magyarországra telepítéséről

A NATO európai főhadiszállása Brüsszelben (Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A HVG úgy értesült honvédelmi minisztériumi forrásokból, hogy a CNN értesüléseivel összhangban valóban zajlanak tárgyalások a NATO-szövetségesekkel többnemzetiségű, nagyjából ezerfős NATO-erő Magyarországra telepítéséről. Bár megállapodás egyelőre nincs, ez bármelyik pillanatban változhat.

A csapatmozgások indoka Oroszország esetleges Ukrajna elleni inváziója. A NATO-csapatokat, ha végül megállapodás születik, a védelmi szövetség keleti tagállamaiba, tehát Magyarország mellett Romániába és Ukrajnába telepítenék. A balti országokban már működik ilyen erő, amit előretolt jelenlétnek neveznek.

A csapatok ide helyezését az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és más tagállamok kezdeményezték, ugyanakkor nem minden tagállam ért egyet ezzel. Amerika ezért kétoldalú tárgyalásokon egyeztet az esetleges fogadó országokkal, például Magyarországgal.

Az amerikai védelmi minisztérium 8500 katonát helyezett készültségbe, de aktiválásukhoz teljes NATO-támogatásra van szükség. Biden elnök szerint a kelet-európai tagállamoknak van miért aggódniuk.

Oroszország azt követeli a NATO-tól, hogy ne csak a keleti bővítésről tegyen le, de az 1997 óta csatlakozott országok (tehát Magyarország is) szűnjenek meg NATO-tagoknak lenni. Kérdés, hogy ezt az ultimátumot azért adta-e Oroszország, mert azt feltételezte, hogy valóban megfontolják, vagy csak a visszautasítást akarja ürügyként használni Ukrajna megszállására, vagy a kormány megdöntésére.

Címkék: Oroszország, Ukrajna, NATO